Brooks Glycerin 17 review

Mijn oude hardloopschoenen waren inmiddels aan vervanging toe. Maanden heb ik plezier gehad van de Asics Gel Nimbus 20, maar het werd echt tijd voor nieuwe. Brooks is steeds populairder aan het worden en ik vroeg Frank (de koning van de hardloopschoenen bij hardloopaanbiedingen) of de Brooks Glycerin 17 misschien een goede opvolger zou zijn voor mij. Frank vertelde me dat veel Asics Gel Nimbus lopers overstappen naar de Brooks Glycerin. Beide het topmodel neutrale hardloopschoen van deze merken. Ik besloot de proef op de som te nemen en de nieuwe Brooks Glycerin 17 te testen.

 

De juiste maat Brooks hardloopschoenen bestellen

Om zeker weten de goede maat te bestellen heb ik mijn 3-jarige dochter even om hulp gevraagd de maat op te nemen. Ze nam haar taak serieus en maakte een mooie omtrek van mijn voet. Ik mat de langste afstand op en liet haar daarna haar gang gaan met haar 100-kleurtjes stiftenemmer.

Met de maatadviseur op de website kon ik zo de juiste maat Brooks hardloopschoenen aflezen en bestelde ik de zwarte Glycerin 17 hardloopschoenen.

De levering was super snel. De volgende dag vond ik al een briefje van de postbode in mijn bus. Ik had hem net gemist. Jammer! Ook de dag erna liepen we elkaar mis. Ik stond te popelen om te ze proberen tijdens de training en baalde stiekem een beetje. Gelukkig vond dochterlief het wel leuk. Even een uitje met mama naar het postkantoor om de hoek en stoer helpen de leuke groene doos dragen. Wederom was de groene doos bron van ruzie thuis: zou het dit keer een robot-masker worden van mijn zoon of een geïmproviseerde poppenkamer van mijn dochter? Mijn zoon won, maar dat terzijde.

 

De eerste indruk van de Glycerin 17: echt heel zacht

Wat zijn ze mooi! Het openen van de doos en de aanblik van mijn nieuwe hardloopschoenen voelden als een cadeautje. Klaar om ze te testen!

Nadat ik ze had aangetrokken voelde ik gelijk de zachtheid. Jeetje, ze zaten écht net als sokken. Ik wiebelde met mijn tenen en zag dat het paarse ook een soort van binnensok vormt. Daarnaast is de omsluiting van de schoen voorzien van padding. De belofte “zachter dan dit wordt het niet” die Brooks zelf doet over de Glycerin 17 was niet gelogen.

 

De Brooks Glycerin 17 test

Ik besloot verstandig te doen en niet gelijk een halve marathon te lopen, maar een rondje van 10 kilometer over de asfaltpaadjes door het naastgelegen natuurpark. De straat nog niet uit merkte ik direct een groot verschil met mijn oude hardloopschoenen. Een vlakkere zool en een minder stugge hak dan mijn oude Asics hardloopschoenen. De afwikkeling voelt heel neutraal en de schoen vrij licht. Ook het zachte gevoel dat ik heb ervaren met het aantrekken van de hardloopschoenen bleef tijdens het rennen. En mijn voorvoeten hadden veel bewegingsruimte. Het voelde heerlijk, maar wel héél anders.

Zoals altijd tijdens mijn loopjes op zondag vergat ik al snel dat ik aan het hardlopen was en dacht ik aan hele andere dingen. Toen mijn horloge me een tikkie gaf dat de eerste kilometer er alweer op zat werd ik me weer bewust van mijn mooie nieuwe schoenen. De nieuwe zool knarste een beetje op het asfalt. Prima demping en veel grip! Ze voelden erg goed. Voor mijn gevoel wel wat wollig warm, maar dat kon ook komen door de temperatuur die ineens omhoog was geschoten richting 20 graden. De schoen heeft zo’n open mesh-structuur, dat moet haast wel door de buitentemperatuur zijn geweest.

Bij de volgende kilometers verbaasde het me dat mijn horloge aangaf dat ik veel langzamer liep dan normaal. Terwijl de inspanning voor mijn gevoel gelijk was aan de weken daarvoor, waarin ik al mijn PR’s dik verbeterd had. Kwam het door de risotto die ik net op had en die duidelijk nog niet verteerd was? Of liep ik op de Brooks Glycerin 17 net zo als dat ze aanvoelen: als hardlopen op pantoffels?

Ik testte het door een lang kiezelpad in te gaan en luisterde nauw naar mijn stappen. Een mooie pas. Geen slepende geluiden die er op konden wijzen dat ik ook daadwerkelijk wat was gaan sloffen en vurigheid was verloren. Dan was het toch de risotto. Of misschien toch minder energie die vrij komt bij de afzet dan dat ik gewend was van de Asics Gel Nimbus 20? Brooks heeft aangegeven dat de DNA Loft technologie die is toegepast in de Glycerin 17 een verbeterde technologie is waarbij de combinatie van rubber, EVA materiaal en lucht er voor zorgt dat de energieteruggave verbeterd is. Die claim kon ik helaas niet voelen tijdens mijn testloopje.

Tot slot testte ik nog even wat andere ondergronden; een stukje onverhard en zelfs een stukje pas aangelegd grasfalt. (Asfalt gemaakt met als belangrijk ingrediënt gras.) Ook voor die tests slaagden de Brooks Glycerin 17 hardloopschoenen met vlag en wimpel.

Eenmaal thuis gekomen viel het me op dat ik aan mijn lichaam en voeten niet kon voelen dat ik 10 kilometer had hardgelopen. Het was dan niet mijn snelste loopje, maar meestal voel ik een rondje hardlopen na afloop wel onder de bal van mijn voet. Daar hopen blaren zich altijd op na iedere run van 21+ kilometer. Zouden ze met de Brooks Glycerin 17 eindelijk kunnen helen? Voor mijn voeten was het zeker een ‘happy run’!

 

Samenvatting van de Brooks Glycerin 17 review

Pluspunten:

✔ Heel fluffy zacht
✔ Goede demping
✔ Geen gevoel van belasting van de voeten
✔ Schoenen voelen licht aan
✔ Lekkere ruimte bij de voorvoet
✔ Vlakke natuurlijke afwikkeling
✔ Goede grip
✔ Mooie schoen

Enig ervaren nadeel:

✘ Demping lijkt toch wat ten koste te gaan van de energieteruggave

Kortom, de Brooks Glycerin 17 zijn heel erg comfortabel en zeker een aanrader! Het doet wat Brooks belooft: Run Happy!

Bekijk ons assortiment Brooks Glycerin 17 hardloopschoenen.

 

Over de tester

Debbie loopt sinds voorjaar 2017 hard en is besmet geraakt met het hardloopvirus. Sindsdien staat ieder voorjaar en najaar een marathon in haar agenda én is ze vaste klant van Hardloopaanbiedingen. Wekelijks wordt er 3 tot 4 keer een frisse neus gehaald, afhankelijk van de drukte van het huishouden, werk en haar kindjes. Doordeweeks traint ze bij een fanatieke hardloopgroep in Arnhem. In de weekenden is het puur genieten: van recreatieve wedstrijden tot rondes door de prachtige natuur van de omgeving van Arnhem en de Veluwe.

 
Sportieve cookies, Hardloopaanbiedingen.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.