Brooks Glycerin GTS 19 review

Review Brooks Glycerin GTS 19 | Hardloopaanbiedingen.nl

Tijd voor een review van de nieuwste Brooks Glycerin GTS 19! Normaal gesproken laat ik de reviews aan andere lopers over. Niet vanwege het feit dat ik als ‘general managert’ van de mooiste webshop van Nederland wellicht niet optimaal scoor op het gebied van objectiviteit. Nee, het is veel eenvoudiger. Ik loop al meer dan 25 jaar hard en heb in die lange tijd geleerd dat ik niet op iedere hardloopschoen probleemloos kan hardlopen.

 

OVERPRONEREN

Zo weet ik inmiddels dat een stuk stabiliteit aan de binnenzijde van de voet (tegen het over-proneren) voor mijn specifieke loopstijl erg belangrijk is. En dit is dubbel zo belangrijk als het gaat om de hardloopschoen die in mijn collectie de plek van Go To Support schoen gaat in nemen. Ofwel de schoen waarmee ik zonder twijfel ook langere afstanden mee kan lopen.

 

GLYCERIN Go To Support 

En daar was BROOKS met de mededeling dat hun topmodel uit CUSHIONING (demping) categorie een antipronatie tegenhanger zou krijgen. Meteen sloeg mijn hart een slag over…eindelijk was het zover, eindelijk kon ik als ‘kamerolifant’ gaan ervaren wat ‘Glycerin lopers en loopsters’ bedoelen met woorden als ‘fluwelen demping’, ‘donzen pasvorm’ en ‘ongekend comfort’.

 

MAAT BEPALEN

De speciale dag is aangebroken, eerst doe ik een uitgebreide meetsessie van mijn voet om de juiste maat te bepalen. Iets wat ik nog steeds doe (na 25 jaar) bij elke schoen die ik neem. Waarom? Nou in de afgelopen 15 jaar is mijn hardloopschoen maat van 43.5 naar 45 gegaan. Deels doordat ik ruimte aan bij de tenen steeds meer als extra comfort ben gaan ervaren en deels door het feit dat de voetboog door de zwaartekracht steeds verder doorzakt, hierdoor wordt de voet langer.

Uit de meetsessie komt een maat US 11 ofwel een maat 45 EU. Dat lijkt mij toch wel wat groot, dus pas ik zowel een maat 44.5 als een maat 45. Het wordt uiteindelijk toch de maat 45.

Glycerin GTS 19 maat bepalen | Hardloopaanbiedingen.nl

1E INSTAP

Meteen valt mij het extreme comfort op bij het instappen/passen van deze schoenen. Dit is iets wat ik wel gewend ben van andere hardloopschoenen. Als je een nieuwe schoen past dan voel je altijd direct dat het een nieuwe schoen is. Het verschil met de oude schoenen of de schoenen die je op dat moment aan hebt is altijd erg groot.

Toch hoor ik een stemmetje in mijn hoofd die zegt…stel je eens voor dat dit comfort na 10X hardlopen nog steeds aanwezig is. Direct krijg ik zin om te gaan hardlopen. Helaas is deze passessie tijdens het werk en zal ik moeten wachten tot mijn eerstvolgende hardloopsessie.

1e instap Brooks Glycerin GTS 19 | Hardloopaanbiedingen.nl

 

PASVORM GLYCERIN GTS

Deze BROOKS Glycerin GTS 19 herenschoen sluit erg mooi aan om mijn voet. Het bovenwerk heeft een lichte stretch en sluit als een sok aan om de voet. Door verschillende brei-technieken geeft het bovenwerk ruimte maar ook stabiliteit en stevigheid op plekken waar dit nodig is. Bij BROOKS noemen ze dit 3D fit print.

Het gebruik van de Ortholite inlegzool in de BROOKS Glycerin GTS 19 is ook duidelijk merkbaar bij het instappen. Deze inlegzool is gemaakt van een speciaal soort schuim wat zich direct naar de voet vormt. En dit is duidelijk merkbaar bij de eerste instap. In tegenstelling tot het veel gebruikte EVA-schuim gaat dit materiaal langer mee, hierdoor blijft het comfortabele gevoel bij het instappen langer bestaan.

Pasvorm Brooks Glycerin GTS 19 | Hardloopaanbiedingen.nl

 

STABILITEIT 

De BROOKS Glycerin GTS 19 is een supportschoen en dus gemaakt voor de hardloper en hardloopster die extra ondersteuning nodig heeft. Het GuideRails supportsysteem in deze schoen is bij instap duidelijk voelbaar. Aan de buitenzijde van de hak en de binnenzijde bij het begin van de voetboog is een verhoging van tussenzool materiaal duidelijk zichtbaar.

Het GuideRails systeem loopt onder de voet door en zorgt er bij het afwikkelen voor dat het overmatig naar binnen kantelen van de voet al in de knie wordt afgeremd. Het is lastig uitleggen op basis van gevoel, maar het is een totaal ander systeem dan meer traditioneel blok aan de binnenkant. Een dergelijk blok is altijd aanwezig en duidelijk voelbaar.

Bij het GuideRails supportsysteem in de Glycerin GTS versie is dit echt anders en minder duidelijk merkbaar. Toch voel je bij het hardlopen wel degelijk stabiliteit en ondersteuning bij het afwikkelen.

 

De BROOKS Glycerin GTS 19 test

Het blijkt een totaal andere schoen dan mijn huidige hardloopschoenen de SAUCONY OMNI 19 te zijn. De BROOKS Glycerin GTS 19 is echt een zeer comfortabele schoen. Iets wat ik bij het passen al duidelijk merkte. Mijn vrees is dan ook dat ik de zo kenmerkende stabiliteit van mijn OMNI’s ga missen. Tijd om te testen:

 

KM 1

De 1e kilometer is écht even anders. Wat een demping, en wat een comfort! Maar ik ervaar geen gemis in stabiliteit, en dit is wel even wennen. Voor mij staat stijfheid, stevigheid en stabiliteit voor een groot deel gelijk aan comfort. En bij de Glycerin GTS is het echt super zachte demping die de boventoon voert.

 

EERSTE LOOPJE

Na 1KM ben ik gewend aan deze voor mij nieuwe omgeving voor mijn voeten en kan ik me volledig focussen op het hardlopen. De demping is echt heel fijn, bij het hardlopen is de overgang van klinkers op de stoep naar het asfalt van de weg of het grindpad langs de rijn (mijn favoriete rondje) nauwelijks merkbaar. De laatste stap voelt net zo fijn en comfortabel als de 1e stap.

 

NA 50KM

De Brooks Glycerin GTS 19 is met afstand mijn meest comfortabele hardloopschoen tot nu toe. Na 10 keer hardlopen voel ik bijna geen afname in de demping. Een klein beetje spierpijn gehad na het 1e loopje maar dit is normaal bij het in gebruik nemen van een nieuw paar hardloopschoenen.

Het GuideRails supportsysteem doet zijn werk. Ik heb geen enkele keer het idee gehad dat ik ondersteuning mis of dat er spanning opbouwt in mijn benen door het overproneren. Ik heb de 1e 10 keer kleine afstanden gelopen (max 6km). Maar verwacht geen verandering bij het lopen van langere afstanden. Er staan de komende weken een paar 10+ training op de planning, dit zal geen probleem zijn voor deze Brooks hardloopschoenen.

Duurtest BROOKS Glycerin GTS 19 | Hardloopaanbiedingen.nl

 

SAMENVATTING BROOKS GLYCERING GTS 19

Het is Brooks gelukt om het beste van 2 werelden samen te voegen in de anti pronatieversie van de Glycerin. Namelijk super zachte demping en stabiliteit. Ik ben met name erg onder de indruk van het GuideRails supportsysteem.

Voor het eerst geïntroduceerd in de BROOKS Adrenaline GTS 19, dit systeem heeft zich ruimschoots bewezen als de volgende stap in ondersteunen waarbij de focus echt ligt op begeleiden van een zo natuurlijk mogelijke afwikkeling.

Zoek je een hardloopschoen die voldoende ondersteuning biedt voor de loper of loopster die overproneert en wil je geen concessies doen op demping en comfort? Dan is de BROOKS Glycerin GTS 19 aan te raden, je zult geen spijt krijgen....

 

Pluspunten:

✔ Ongekend veel comfort bij 1e instap
✔ Zeer goede demping
✔ Geen gevoel van belasting van de voeten
✔ Aansluitende stretch pasvorm
✔ Vloeiende ondersteuning
✔ Natuurlijke begeleiding bij afwikkelen
✔ Goede grip 
✔ Mooie schoen om te zien

 

Minpunt(en):

✘ Zeer veel demping is wennen in het begin

 

OVER DE TESTERT

Frank is met meer dan 20 jaar ervaring in de hardlooperlarij een echte specialist te noemen op het gebied van hardloopschoenen. Niet de snelste loper maar echt een goede afspiegeling van de gemiddelde recreant in Nederland. Frank loopt 2x per week hard, bokst 1 keer en zwemt 1 tot 2x per week het liefst in open water.

In de zomer doet Frank gemiddeld 1 loopje per maand van 10 km tot aan de halve marathon. Frank is zijn carrière in de sport 25 geleden begonnen bij een grote sportwinkel in het hartje van Den Haag. Zijn passie heeft vanaf het begin gelegen bij de functionele sporten zoals hardlopen, skiën, snowboarden en skaten. Een overstap naar ASICS 5 jaar later was dan ook een logisch gevolg. Na 6 jaar bij ASICS is Frank als hardloopspecialist bij een hardloopspeciaalzaak gaan werken.

Dit bedrijf (Hardloopaanbiedingen.nl) is later zich volledig gaan focussen op online verkoop. Frank heeft zijn passie voor functionele producten perfect weten te combineren met een passie voor online, internet en alles wat hiermee te maken heeft. Als ‘general managert’ inmiddels in een andere functie.

Maar als het gaat om product technische kennis of vragen over hardlopen en alles wat er mee te maken heeft dan is Frank nog steeds de GOAT (van Hardloopaanbiedingen.nl dan;)

 
Sportieve cookies, Hardloopaanbiedingen.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.