Blogoverzicht

Wat zijn duurzame hardloop producten?

Duurzame producten wat zijn dat ?

Duurzame kleding en schoenen zijn producten die een betere kwaliteit hebben, langer meegaan, gemaakt van gerecyclede grondstoffen, liefst uit de regio en gemaakt onder goede omstandigheden voor mens en dier.

Duurzame hardloopschoenen en of - kleding bestaan al enige tijd en komen steeds meer in opmars. Grotere hardloopmerken zijn zich gelukkig steeds meer bewust van hun footprint op deze aarde. Met ambitieuze doelen en op zoek naar nieuwe grondstoffen zijn de eerste stappen hierin al gemaakt door merken als Asics, Brooks, New Balance, Odlo, Craft enz.

 

Wat zijn duurzame hardloopschoenen

Duurzame hardloopschoenen zijn schoenen die voor een deel gemaakt zijn van natuurlijke, biologisch afbreekbare of gerecyclede stoffen en materialen. Om hardloopschoenen volledig duurzaam te maken is er een omslag nodig.

Het maken van een hardloopschoen is behoorlijk vervuilend, 1 paar schoenen stoot bij het maken al gauw 12 kilo CO2-uit. Je doet wel vrij lang met een paar hardloopschoenen, dus uiteindelijk is dat wel duurzamer.

Jouw favoriete hardloopschoenen dienen bovenal goed te dempen. Alle merken gebruiken dempende foam, gel of schuimrubber voor deze vorm van vering. Ook de slijtzool wordt gemaakt van synthetisch rubber. Deze synthetische rubbers in hardloopschoenen blijken lastig te vervangen voor duurzaam materiaal.

Echter zijn er ook al ontwikkelingen waarbij natuurlijk rubber wordt gebruikt in de hardloopschoenen. Deze blijken ook nog eens een grotere energie teruggave te hebben maar zijn helaas wel minder slijtvast. Kortom het wiel is nog niet uitgevonden voor duurzame hardloopschoenen. Bij de productie van hardloopschoenen komt ook nog veel vervuiling kijken.

Enkele grotere hardloopschoenmerken zoals Asics, New Balance, Brooks, Saucony en Mizuno zijn begonnen met gebruik van gerecyclede materialen in hun topmodellen. Hiermee is een begin gemaakt op weg naar een duurzamere hardloopwereld.

Bekijk hier ook het huidige aanbod duurzame hardloopschoenen van hardloopaanbiedingen.

 

Duurzame hardloopschoenen Asics

 

Wat is duurzame hardloopkleding?

Een hardloopbroek of hardloopshirt gemaakt van meer dan 50% gerecycled polyester is duurzamer dan gewone sportkleding.

Bij het maken van hardloopkleding worden normaal gesproken polyester stoffen gebruikt, ademende technische stoffen die voor hardlopers en outdoor sporters onmisbaar is. Hardlopen in katoen is niet fijn, alles wordt nat van het zweet.

Nieuw gemaakte “virgin” polyester is behoorlijk vervuilend voor het milieu, gemaakt van ruwe olie. De productie van polyester stoffen is een proces dat enorm veel energie kost, 10x zoveel als bijvoorbeeld de teelt van biologisch katoen.

Duurzame hardloopkleding is voor een deel of volledig gemaakt van gerecycled polyester of stoffen als Viscose, Lyocell, gerecycled katoen en wol.

 

Gerecycled polyester in hardloopkleding wat is dat?

Bij het maken van gerecycled polyester wordt plastic afval zoals plastic flessen omgesmolten en verwerkt tot korrels. Van deze omgesmolten korrels wordt nieuw garen gesponnen en een duurzame polyester stof. Dit proces verbruikt relatief weinig energie, water en fossiele grondstoffen. Buiten het feit dat een plastic flesje niet in de afvalberg beland bij het recyclen maar een nieuw leven krijgt. Dit is dus een duurzamere manier van stoffen maken dan de originele “virgin” polyester.

 

plastic soep

 

Een kritische kanttekening moet wel geplaatst worden bij gerecyclede polyester stoffen. Deze van gerecycled materiaal gemaakte sportkleding verdwijnt uiteindelijk ook op de afvalberg of als microplastic in de zee. Stoffen als Viscose en Lyocell/Tencel zijn gemaakt van biologisch afbreekbare grondstoffen zoals Cellulose van Eucalyptus en hout. Die zullen sneller afbreken en dan minder impact hebben op het milieu.

 

Duurzame kledingmerken

Duurzame kledingmerken of duurzame sportmerken maken voor een deel of volledig kleding met behoud en aandacht voor onze planeet, de dieren en de mens.

Daarbij spelen mensenrechten, diervriendelijkheid, eerlijke mensenrechten, het gebruik van gerecyclede materialen en goede werkomstandigheden een grote rol.

Tweedehands kleding kopen is natuurlijk de meest duurzame optie als je iets wil betekenen voor het milieu. Maar we begrijpen dat gedragen sportkleding niet zo fris is, de luchtjes en zweet van andere gebruikers is niet prettig dragen.

De meeste kleding- en schoenenmerken zoals Brooks, New Balance, Asics en Saucony gebruiken al bij hun meest verkochte modellen natuurlijke of gerecyclede materialen voor het bovenwerk en de veters. Door dit toe te passen op bet best verkochte model, hopen ze snel de transitie naar 100% duurzaam te kunnen maken.

Voor hardloopaanbiedingen is het belang van goede werkomstandigheden en sociale aspecten in de omgeving ook groot. Dit wordt in de keuze van de schoenen door onze inkopers van hardloopaanbiedingen dan ook mee genomen.

Hoe groter het sportmerk is, hoe groter de impact op het milieu, ook in goede zin. Groen kost tegenwoordig niet altijd poen. De kortingen die je gewend bent te krijgen bij hardloopaanbiedingen, gelden ook voor duurzame producten. Bekijk hier ons meest actuele assortiment duurzame hardloopkleding of de collectie duurzame hardloopschoenen  van hardloopaanbiedingen.nl

 

Welke duurzame hardloop kledingmerken zijn er?

De betere en van origine hardloop sportbrands zoals Craft, Odlo, Asics en New Balance zijn al jaren bezig met duurzaam ondernemen. Vooral de grotere Amerikaanse merken als een Brooks en Saucony zijn zich bewust van sustainability en wat voor impact hun business heeft op het milieu.

 

odlo duurzaamheid

 

Wat doen de grote sportmerken aan duurzaamheid?

De grotere sportmerken als Nike en Adidas proberen iets te doen aan verduurzaming. Echter zijn zij ook de grootste vervuilers. Ze hebben een enorme impact op het milieu en daarmee dus ook als er iets verandert de bedrijfscultuur. Heel eenvoudig is het niet. Zo doen ook veel merken aan Greenwashing. Ze pretenderen veel te doen op het gebied van duurzaamheid maar alleen maar uit commerciele oogpunten, niet omdat ze iets willen betekenen voor de wereld.

 

Steeds meer hardloopmerken zoals Brooks, Odlo, Craft en Asics zijn al bezig met verduurzaming van hun collecties en bedrijf. Hardloopmerken met hart voor de speeltuin van hun klanten. Brooks is 1 van de koplopers in deze, mede doordat dit Amerikaanse bedrijf zich aan de nieuwe wetgeving in Amerika moet voegen. Zo is onlangs de Brooks Ghost 14 gelanceerd als eerste CO2 neutraal geproduceerde hardloopschoen.

 

Brooks Ghost 14

 

Wat doet hardloopaanbiedingen aan duurzaamheid?

Als online hardloop webshop zijn we ons ook bewust van de grote footprint die we als online retailer in Nederland maken. We hebben niet de illusie het beste jongetje van de klas te zijn.

Toch durven we te denken dat "alle beetjes helpen". Daarom hebben we, met het gehele team van hardloopaanbiedingen, een ambitieus stappenplan voor de komende jaren opgesteld.

Ons doel? al in 2021 30% duurzamer ondernemen en we zijn goed op weg!

Hier zijn we best trots op en zo dragen we ons steentje bij aan een schonere wereld. Daarbij staat sociaal en duurzaam ondernemerschap ook hoog op onze lijst.

Een betere leefbaarheid en luchtkwaliteit in onze werkomgeving is daarmee een goed begin. Naast het aanbieden van gerecycelde sportkleding en duurzamere hardloopschoenen in onze online "groene" webshop. Ons afval wordt gescheiden en retouren of niet verkoopbare artikelen gaan naar het goede doel.

 

Duurzaamheid hardloopaanbiedingen

 

Met het motto "groen kunnen we samen doen" zijn we in 2020 van start gegaan met de duurzaamheids campagne.

 

Uit welk materiaal bestaat duurzame sportkleding?

Duurzame hardloopkleding bestaat voor minimaal 50% uit gerecycled polyester of bio katoen. Gerecycled polyester wordt gemaakt van petflessen die tot korrels worden omgesmolten voor nieuwe garen.

Gerecycled katoen wordt ook gebruikt in sportkleding, vaak in combinatie met andere stoffen. Gerecycled katoen is gemaakt van oude kledingstukken en opnieuw tot stof geweven.

Stoffen als Viscose en Lyocell/Tencel zijn gemaakt van biologisch afbreekbare grondstoffen zoals Cellulose van Eucalyptus en hout. Hierbij worden de chemicaliën die vrij komen bij dit proces opnieuw hergebruikt en komt er geen vuil water in het milieu terecht. Bij Eco Vero worden zelfs voor 50% duurzame bossen gebruikt, speciaal gekweekt voor deze stof.

Viscose of rayon wordt ook vaak voor sportkleding gebruikt, door de ademende en stretchy eigenschappen. Het is een synthetische stof gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals hout.

De beste sport kledingstoffen voor het milieu op dit moment zijn:

  • Hennep
  • Gerecycled katoen
  • Gerecyceld polyester
  • Tencel/Lyocell
  • Gerecycled wol
  • Linnen

 

Uit welk materiaal bestaan duurzaam gemaakte hardloopschoenen

Helaas zijn hardloopschoenen grote vervuilers in de wereld. Na gebruik worden ze vaak weggegooid en blijven als plastic achter in de natuur. Inmiddels hebben verschillende grotere hardloopmerken al duurzamere hardloopschoenen in het aanbod gekregen. Waarbij voor zover het kan en de functionaliteit niet in gevaar komt wordt gerecycled polyester voor het bovenwerk en sommige tussenlagen in de zolen gebruikt.

Beter zou het zijn voor de natuur als de schoenen na gebruik, biologisch afbreekbaar zijn. Hierin zijn nieuwe ontwikkelingen gaande en verwachten wij een hoop nieuws te kunnen brengen komende jaren.

Een 100% duurzame hardloopschoen bestaat al wel, dit is de Dasher van Allbirds, een duurzaam kleding en schoenenbrand. Het bovenwerk is gemaakt van merinowol en eucalytusvezels en de zool van duurzaam geteeld rietsuiker. Ze schijnen ook nog lekker te zitten en goed te lopen, wij wachten even af wat de schoenen gaan doen. Kwaliteit staat nog steeds hoog bij hardloopaanbiedingen in het vaandel.

 

Hoe kun je zelf duurzaam consumeren als hardloper?

Als je producten koopt en consumeert die niet nadelig zijn voor mens en milieu spreek je van duurzaam consumeren. Door producten te kopen met een duurzaam keurmerk. Of producten die na gebruik een nieuwe bestemming krijgen.

Verandering begint bij onszelf. Die eerste stap heb jij nu al genomen door je te verdiepen in de materie en de komende tips ter harte te nemen.

 

1. Je hardloperskast leegmaken

De meeste hardlopers hebben veel sportkleding in hun kast liggen. Daarbij heb je grote kans dat een deel hiervan al lange tijd niet meer gedragen is. Je herkent de oude hardloopshirts waar je geen afscheid van kunt nemen, want je hebt er die ene toffe wedstrijd in gelopen.

Toch wordt het tijd om op te ruimen en kun je een ander dan blij maken door het naar de kringloop winkel te brengen. Verkopen kan ook, of in een zak naar het rode kruis, gooi je sportkleding alleen weg als het kapot is, uitgelubberd of vies ruikt.

 

2. Koop kwaliteits sportkleding van een goed merk, dit gaat langer mee.

Sportkleding en met name hardloopkleding is gemaakt van polyester. Dit materiaal is verkrijgbaar in verschillende soorten kwaliteiten. Goedkope sportkleding is gemaakt van slechtere kwaliteit polyester wat minder ademt en sneller kapot gaat.

Ga dus altijd voor de wat duurdere hardloopshirts en broeken van betere merken als Craft, Odlo en Asics, zeker als hier gerecycled polyester in is gebruikt. Deze hardloopkleding gaat langer mee en is daardoor duurzamer.

 

3. Stop hardloopkleding niet in de droger

Voorkom snelle slijtage van sportkleding en doe je hardloopkleding daarom NOOIT in de droger. Door de hitte (ook als je op 40gr wast) gaat het elastaan in de kleding kapot, hierdoor verliest het zijn elasticiteit en levensduur.

Heb je last van vieze geurtjes en zweet je veel? dan wordt verkoelende hardloopkleding of ondershirts aangeraden om te dragen. Merken als Odlo en Craft maken de betere kwaliteit verkoelende hardloopshirts voor dames en heren. Vaak aangeduid met de benaming COOL.

 

4. Verleng de levensduur van hardloopkleding.

De meeste hardlopers zullen het feit dat de oude hardloopkleding gaat ruiken wel herkennen. Hardlopen is een intensieve sport waarbij je veel zweet. Hierdoor ben je eerder geneigd een nieuw shirtje of hardlooptrui online te bestellen zodat je weer fris aan de start staat. Maar al dat koopgedrag is minder goed voor het milieu.

Gebruik daarom natuurlijke wasmiddelen en absoluut geen wasverzachters voor ademende sportkleding. De holle ademende vezels in hardloopkleding gaan dan vollopen met wasmiddel. De hardloopkleding verliest daarmee zijn duurzaamheid en ademende eigenschappen.

 

Wastip hardloopkleding

Door de kleding af en toe een nachtje in de bio-tex te weken en daarna op 40 graden te wassen in de wasmachine voorkom je vieze luchtjes. Een enkele keer op 60 graden wassen kan ook helpen om zweetplekken en zweetluchtjes weg te halen, maar delicate stoffen kunnen hier weer minder goed tegen.

Laat je bezwete kleding nooit te lang in de wasmand liggen, maar hang het uit om te drogen voordat je het gaat wassen.

 

 

Heb je nog vragen na het lezen van dit blog? Neem dan gerust contact op met onze duurzaamheids ambassadeur Eva Jansen.

Via mail: klantenservice@hardloopaanbiedingen.nl

Via telefoon: 0182-614600

Via whatsapp: 0625269966

 

Sportieve en groene groet van Eva!

 

 

Populairste blogs

Hardloopsurprise

Inspiratie nodig voor het maken van een originele sinterklaas of kerst surprise? En is de gelukkige ontvanger een hardloper of hardloopster?

Voeding en hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Wat zijn duurzame hardloop producten?

Wij als hardlopers, zien de natuur als onze speeltuin. En daar moeten we zuinig op zijn. Steeds meer kleding- en schoenenmerken maken daarom duurzame hardloop producten. 

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande v…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan …

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters d…

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, Hardloopaanbiedingen.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.