Blogoverzicht

Hier vind je dé tips voor hardlopen in de zomer

 

De meeste hardlopers zijn "mooi weer" lopers. Maar als het écht warm is buiten, valt dat mooie weer vaak vies tegen. Je zweet, je bent sneller moe en niet vooruit te branden in die hitte. Het is dan ook niet voor niks dat de meeste marathons in het vroege voorjaar of najaar worden georganiseerd.

In de zomer kan het tegenwoordig ook best hot worden in Nederland. Door klimaatverandering hebben we steeds vaker een hittegolf en vallen letterlijk de mussen van het dak. Bij temperaturen die boven de 28 graden oplopen wordt hardlopen dan ook eigenlijk afgeraden.

Om oververhitting te voorkomen is het tevens van groot belang dat je onze hardlooptips eerst doorleest. Zo ben je goed voorbereid en kun je ook in de zomer genieten van de mooie loopsport. Enkele tips zijn ook te gebruiken bij het lopen van hardloopwedstrijden in de zomer.

hardlopen met een goodr zonnebril

 

TIP: Hardlopen in de ochtend.

Ga hardlopen als de buitentemperatuur nog onder de 25 graden celcius is. Je moet namelijk altijd 10 graden optellen bij de buitentemperatuur om tot de gevoelstemperatuur te komen bij hardlopen. Bedenk dat je dan dus in 35 graden hitte gaat lopen te rennen ;). 

Dé Tip bij hardlopen in de hitte is dit:

Kijk op www.weeronline.nl of www.buienradar.nl de avond van te voren hoe warm het wordt. Bekijk van uur tot uur de temperatuur. Kies het koelste uur van de dag om te gaan hardlopen én als de zon minder krachtig is. Dit is meestal vroeg in de ochtend. In de avond kan het ook afkoelen maar blijft de warmte van de zon in het asfalt en beton zitten.

hardlopen in de hitte

 

TIP: Loop de helft minder aan kilometers.

Halveer de afstand die je normaal zou lopen als je gaat hardlopen in extreme warmte. Ben je op vakantie in een warm land? halveer dan ook altijd je afstand. Dus loop je normaal 10km, dan nu 5km. Je zal merken dat het even intens is en het voorkomt dat je de hele dag met hoofdpijn op het strand ligt.

 

TIP: Ga langzamer hardlopen in hitte.

Zeker als je nog niet gewend bent om te lopen in temperaturen boven de 25 graden is hét advies langzamer te lopen. Pas je tempo aan, desnoods af en toe een wandelpauze om wat te drinken. Hardlopen in extreem warme omstandigheden kost meer energie dan normaal.

 

TIP: Draag zomer hardloopkleding.

Ademende, luchtige hardloopkleding zorgt voor verkoeling van het lichaam. Er zijn zelfs extra verkoelende shirts voor hardlopen verkrijgbaar. Die hebben een speciale stof met extra ademende eigenschappen. Vaak aangeduid met het woord Cool in de omschrijving. De betere sportmerken als Craft en Odlo zijn gespecialiseerd in deze stoffen.

Zweetvoeten en de daarbij behorende ongemakken zijn een veel voorkomend probleem in de zomer bij hardlopers. Daarbij komt van asfalt en beton nog veel extra hitte omhoog via de hardloopschoenen. Hardloopschoenen van de betere hardloopmerken zijn daarom altijd ademend en luchtig, nooit verstikkend. Verkoelende en goed ademende hardloopsokken helpen ook extra tegen zweetvoeten.

 

Wel of geen technisch ondergoed?

Het dragen van een strak onderhemdje onder de zomer hardloopkleding kan bijdragen aan het comfort. Dit hemdje zorgt voor een betere afvoer van het zweet en de warmte van het lichaam. Dit is dus zeker aan te raden! Bekijk hier ook de beste ondergoed hemdjes voor dames en heren.

 

Welke hardloopkleding dragen bij welk weertype?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit.

  • 18 graden plus  korte broek, singlet of t-shirt eventueel van Cool materiaal, hardlooppet
  • 14-18 graden, zonnetje wolkje ⇒ korte broek, singlet of t-shirt
  • 14-18 graden, bewolkt en regenachtig  korte broek, dun shirt lange mouw of t-shirt met windjack
  • 10-14 graden, zonnetje wolkje korte of driekwart broek, t-shirt  lange of korte mouw
  • 10-14 graden, bewolkt en regenachtig driekwart broek of lange tight, shirt lange mouw of winddichte jas over een t-shirt
  • 5-10 graden, zonnetje wolkje dunne lange tight, technisch onderhemd met daarover een shirt lange mouw
  • 5-10 graden, bewolkt en regenachtig dunne lange tight, technisch onderhemd of shirt, regenjack of windjack

hardlopen in de zomer

Hardloopkleding advies bij hardlopen in de hitte

Kom je er niet uit? Bij hardloopaanbiedingen werken deskundige experts. Echte toppers met veel kennis en ervaring op het gebied van hardloopartikelen. Neem contact met ze op voor persoonlijk advies via whatsapp, email of de social media kanalen.

 

TIP: Drink voldoende tijdens hardlopen.

Drink meer dan normaal en begin een dag van te voren al met hydrateren. Zo bouw je wat extra reserves op voor het hardlopen in de zon en hitte. Neem een flesje water mee tijdens die ochtendrun. Pas wel op dat het water niet te koud is en voeg eventueel wat siroop of zout toe. Loop je langer dan 45 minuten? Dan moet je vaak al een halve liter vocht aanvullen tijdens die ene training!

Wist je dat? 3% vochtverlies al een verregaande terugval in je duurvermogen betekent! 5% vochtverlies zorgt al voor 30% prestatie vermindering.

Drink een aantal grote slokken tegelijk, ongeveer 1 keer per 20 minuten. Door grote slokken te nemen en te kiezen voor vloeibare sportvoeding zoals isotone sportdrank en isotone gels loop je minder risico op een klotsend gevoel tijdens het sporten en heb je minder kans op misselijkheid. Let erop dat je voldoende drinkt maar niet meer drinkt dan een liter per uur.

 

Vochtverlies tijdens hardlopen in de zomer

De optimale aanvulling is onder andere afhankelijk van je vochtverlies. Dit kun je eenvoudig meten door voor en na een hardloopsessie van minimaal een uur jezelf te wegen. Het verschil dien je minimaal aan te vullen voor- tijdens en na het hardlopen om een optimale vochtbalans te behouden.

 

Kies een hardlooproute met veel schaduw.

Bomen en huizen kunnen verkoelende schaduw leveren. Let daar op als je gaat hardlopen in de zon. De stand van de zon bepaalt waar de schaduwrijke plekken zijn om te lopen. Langs het water of in de natuur is het vaak ook frisser en koeler dan in een warme stad. Kies daarom bij hardlopen in de zomer voor de natuur.

Voor een mooie hardlooproute in de natuur kun je ook eens kijken bij: https://www.natuurmonumenten.nl/hardlopen.

 

TIP: Bescherm je hoofd en huid tegen de zon.

Het dragen van een ademende hardlooppet of klep kan ervoor zorgen dat de zon niet in je ogen schijnt. Kies bijvoorbeeld voor een witte functionele ademende cap, die is vaak koeler dan een zwarte. Ook een lichte en speciale hardloop zonnebril kan helpen om de zon te weren uit je ogen.

De blote huid, zoals schouders en onderarmen moet je beschermen met een zonnebrand. Tijdens het hardlopen in de zomer zweet je meer, dat vocht zorgt voor een snellere verbranding van de huid.

 

Runningquote

Hardlopen in de ochtend is bijzonder..... de vogels fluiten, de frisse lucht zorgt voor zuurstof en de wereld is nog niet ontwaakt!

hardlopen in de zomer

 

 

Populairste blogs

Voeding en hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande v…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan …

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters d…

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, Hardloopaanbiedingen.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.