Blogoverzicht

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, wind en kou. 

Hardloopaanbiedingen.nl heeft 10 praktische tips voor jou, om in alle omstandigheden comfortabel te kunnen hardlopen.

  1. Draag functionele hardloopkleding in 3 lagen
  2. Draag een muts en handschoenen
  3. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent
  4. Bescherm je gezicht
  5. Start met een warming up
  6. Sneeuw? Verklein je pas
  7. Glad? Pas je snelheid en route aan
  8. Eindig met een cooling down
  9. Herstel
  10. Geniet

 


1. Draag functionele hardloopkleding in 3-lagen

Tip 1 - functionele hardloopkleding 3 lagen

Gevoerde hardloopbroek

Draag ook een winter hardloopbroek (winter-tight) om de spieren in je benen te beschermen tegen de kou. Een winter-tight is gevoerd/gebrushed aan de binnenzijde en daardoor goed voor temperaturen van 0 tot -15 graden. 

Meer weten over hardloopkleding in de winter? bekijk hier "hardloopkleding in de winter, wat moet ik aan?"

 


2. Draag een muts en handschoenen

e meeste warmte verlies je via je hoofd tijdens het hardlopen in de kou. Bescherm deze dus met een mutsheadband of cap. Hou ook je handen lekker warm en voorkom onnodig energieverlies, bescherm ze door middel van handschoenen.

Tip 2 - draag een muts en handschoenen

 


3. Zorg voor zichtbaarheid en veiligheid

Als je gaat  hardlopen in de kou is het vaak donker of schemerig, zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent. 

Dit doe je met refelctie en verlichting bijvoorbeeld door middel van een reflectiehesje of hardloopverlichting.

Er zijn ook diverse hardloopkleding collecties met reflectie en goede zichtbaarheid van Craft, Asics, Nike, Newline, Rogelli.

Tip 3 - zorg voor zichtbaarheid door relfectie

 


4. Bescherm je gezicht

Smeer je gezicht goed in met crème, oil of vaseline. Vergeet je lippen, neus en oren niet. Niet alleen in extreme kou maar ook in extreme hitte licht uitdroging van de huid op de loer!

 


5. Start met een warming-up

Je spieren hebben in de kou meer moeite zich aan te passen en soepel te worden als je begint met hardlopen. Dus doe een redelijk warming-up met dynamische oefeningen (springen, dribbelen, armzwaaien, heupdraaien, hielaanslag, knieheffen). Zodra je wat warmer bent kun je van start.

Tip: Gebruik ongeveer 20 minuten voor inspanning een warm-up gel of oil. De verwarmende bestanddelen stimuleren de haarvaatjes waardoor deze meer bloed doorlaten naar de dieper gelegen weefsels. Huid, gewrichten en spieren krijgen daardoor een aangenaam warm gevoel en de zin om te presteren neemt toe. 

Tip 5 - warming-up

 


6. Sneeuw? Maak kleine pasjes!

Let goed op waar je je voeten neer zet en maak kleine pasjes zodat je niet snel uitglijdt. Als er sneeuw ligt zie je niet goed of er ijs onder ligt of dat het glad is. Loop daarom altijd op verse sneeuw, dit is minder glad dan fijngestampte sneeuw. Tip: loop in de sneeuw en voor meer grip op waterafstotende en grover profiel trail hardloopschoenen.

 


7. Pas je snelheid en route aan

Is het glad buiten en wil je toch hardlopen pas dan je snelheid en route aan!

Als de ondergrond glad is zoekt je lichaam naar balans bij elke stap. Je bovenbeenspieren worden hierdoor meer belast, waardoor de kans op blessures groter is. Daarnaast loop je op een andere manier dan normaal. Loop daarom minder snel en minder lang.

 


8. Eindig met een cooling-down

Doe voornamelijk dynamische oefeningen in de cooling down, want door stil te gaan staan koel je te snel af. Rek- en strekoefeningen kun je beter binnen doen of buiten op een beschutte plek.

 


9. Herstel

Hersteldranken bevorderen herstel- en spieropbouw na training en bevatten eiwit en koolhydraten. Met een lekkere Chocolademelk light kun je al een hoop doen. Of een bakje yoghurt, kwark met wat fruit doet ook wonderen voor je spieren! Rust is ook herstel, dus leg die benen even lekker omhoog en laat het lichaam tot rust komen voor je volgende training. Minimaal 24 uur tussen 2 hardloopsessies is het advies.

 


10. GENIET, GENIET, GENIET! 

Vergeet vooral niet te genieten van jezelf, de omgeving, je mede lopers en de natuur!

 

Populairste blogs

Voeding en hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande v…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan …

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters d…

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, Hardloopaanbiedingen.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.