Tips voor hardlopen in de kou

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, wind en kou. Hardloopaanbiedingen heeft 10 tips voor hardlopen in de kou:

 

1. Draag functionele hardloopkleding in 3-lagen

  • Onderlaag 1: Thermo-ondergoed, zorgt voor vocht- en temperatuurregulatie. Ook wel thermo ondergoed genoemd.
  • Tussenlaag 2: Functioneel, ademend hardloopshirt met lange mouwen (geen katoen, want dit houdt vocht vast waardoor je snel afkoelt). Er zijn dikkere en dunnere varianten voor koude en minder koude weersomstandigheden.
  • Buitenlaag 3: Functioneel hardloopjack. Deze is winddicht, waterafstotend en ademend.

 

shin splints

 

Draag ook een winter hardloopbroek (winter-tight) om de spieren in je benen te beschermen tegen de kou. Een winter-tight is gevoerd/gebrushed aan de binnenzijde en daardoor goed voor temperaturen van 0 tot -15 graden. 

 

Meer weten over hardloopkleding in de winter? bekijk hier de informatie: "hardloopkleding in de winter, wat moet ik dragen?"

 

 

2. Draag een muts en handschoenen

e meeste warmte verlies je via je hoofd tijdens het hardlopen in de kou. Bescherm deze dus met een mutsheadband of cap. Hou ook je handen lekker warm en voorkom onnodig energieverlies, bescherm ze door middel van handschoenen.

 

 

3. Zorg voor goede zichtbaarheid en veiligheid

Als je gaat  hardlopen in de kou is het vaak donker of schemerig, zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent, bijvoorbeeld door middel van een reflectiehesje of hardloopverlichting. Er zijn ook diverse hardloopkleding collecties met reflectie en goede zichtbaarheid van Craft, Asics, Nike, Newline, Rogelli.

 

 

4. Bescherm je gezicht

Smeer je gezicht goed in met crème, oil of vaseline. Vergeet je lippen, neus en oren niet.

 

5. Begin met een goede warming-up

Je spieren hebben in de kou meer moeite zich aan te passen en soepel te worden als je begint met hardlopen. Dus doe een redelijk warming-up met dynamische oefeningen (springen, dribbelen, armzwaaien, heupdraaien, hielaanslag, knieheffen). Zodra je wat warmer bent kun je van start.

Tip: Gebruik ongeveer 20 minuten voor inspanning een warm-up gel of oil. De verwarmende bestanddelen stimuleren de haarvaatjes waardoor deze meer bloed doorlaten naar de dieper gelegen weefsels. Huid, gewrichten en spieren krijgen daardoor een aangenaam warm gevoel en de zin om te presteren neemt toe. 

 

 

6. Sneeuw? Maak kleine pasjes!

Let goed op waar je je voeten neer zet en maak kleine pasjes zodat je niet snel uitglijdt. Als er sneeuw ligt zie je niet goed of er ijs onder ligt of dat het glad is. Loop daarom altijd op verse sneeuw, dit is minder glad dan fijngestampte sneeuw. Tip: loop in de sneeuw en voor meer grip op waterafstotende en grover profiel trail hardloopschoenen.

 

7. Pas je snelheid en route aan

Als je in de sneeuw loopt, zoekt je lichaam naar balans. Je bovenbeenspieren worden hierdoor meer belast, waardoor de kans op blessures groter is. Daarnaast loop je op een andere manier dan normaal. Loop daarom minder snel en minder lang.

 

8. Eindig met een goede cooling-down

Doe voornamelijk dynamische oefeningen in de cooling down, want door stil te gaan staan koel je te snel af. Rek- en strekoefeningen kun je beter binnen doen of buiten op een beschutte plek.

 

9. Herstel

Hersteldranken bevorderen herstel- en spieropbouw na training en bevatten eiwit en koolhydraten. Met een lekkere Chocolademelk light kun je al een hoop doen. Of een bakje yoghurt, kwark met wat fruit doet ook wonderen voor je spieren! Rust is ook herstel, dus leg die benen even lekker omhoog en laat het lichaam tot rust komen voor je volgende training. Minimaal 24 uur tussen 2 hardloopsessies is het advies.

 

10. GENIET, GENIET, GENIET! 

 

 

Ken jij Thermo man al?

             

 
Sportieve cookies, Hardloopaanbiedingen.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.