Tips voor hardlopen in de kou

Kou is voor de hardloper geen reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten! Het is wel belangrijk om je training en hardloopkleding aan te passen aan de koude weersomstandigheden. Hardloopaanbiedingen heeft 10 tips:

 

1. Draag functionele hardloopkleding in 3-lagen

  • Laag 1: Thermo-ondergoed, zorgt voor vocht- en temperatuurregulatie. Ook wel thermo ondergoed genoemd.
  • Laag 2: Functioneel, ademend hardloopshirt met lange mouwen (geen katoen, want dit houdt vocht vast waardoor je snel afkoelt). Er zijn dikkere en dunnere varianten voor koude en minder koude weersomstandigheden.
  • Laag 3: Functioneel hardloopjack. Deze is winddicht, waterafstotend en ademend.

 

shin splints

 

Draag ook een winter hardloopbroek (winter-tight) om de spieren in je benen te beschermen tegen de kou. Een winter-tight is gevoerd/gebrushed aan de binnenzijde en daardoor goed voor temperaturen van 0 tot -15 graden

 

2. Draag een muts en handschoenen

De meeste warmte verlies je via je hoofd. Bescherm deze dus met een mutsheadband of cap. Je handen bewegen weinig tijdens het lopen, beschermd deze goed door middel van handschoenen.

 

 

3. Zorg voor goede zichtbaarheid en veiligheid

Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent, bijvoorbeeld door middel van een reflectiehesje of hardloopverlichting. Er zijn ook diverse hardloopkleding collecties met reflectie en goede zichtbaarheid van Craft, Asics, Nike, Newline, UnderArmour en Brooks.

 

 

4. Bescherm je gezicht

Smeer je gezicht goed in met crème, oil of vaseline. Vergeet je lippen, neus en oren niet. Tip: Born protect oil.

 

5. Begin met een goede warming-up

Je spieren hebben in de kou meer moeite zich aan te passen en soepel te worden, dus doe een langere warming-up met dynamische oefeningen (springen, dribbelen, armzwaaien, heupdraaien, hielaanslag, knieheffen).

Tip: Gebruik ongeveer 20 minuten voor inspanning een warm-up gel of oil. De verwarmende bestanddelen stimuleren de haarvaatjes waardoor deze meer bloed doorlaten naar de dieper gelegen weefsels. Huid, gewrichten en spieren krijgen daardoor een aangenaam warm gevoel en de zin om te presteren neemt toe. 
Voorbeeld: Born protect ExtraBorn Muscle Start upBorn warm up.

 

 

6. Sneeuw? Maak kleine pasjes!

Let goed op waar je je voeten neer zet en maak kleine pasjes zodat je niet snel uitglijdt. Als er sneeuw ligt kan je niet goed zien of er iets onder ligt of dat het glad is. Loop op verse sneeuw, dit is minder glad dan fijngestampte sneeuw. Tip: loop in de sneeuw op waterafstotende trail hardloopschoenen.

 

7. Pas je snelheid en route aan

Als je in de sneeuw loopt, zoekt je lichaam naar balans. Je bovenbeenspieren worden hierdoor meer belast, waardoor de kans op blessures groter is. Daarnaast loop je op een andere manier dan normaal. Loop daarom minder snel en minder lang.

 

8. Eindig met een goede cooling-down

Doe voornamelijk dynamische oefeningen, want door stil te gaan staan koel je snel af. Rek- en strekoefeningen kun je beter binnen doen of buiten op een beschutte plek.

 

9. Herstel

Hersteldranken bevorderen herstel- en spieropbouw na training en bevatten eiwit en koolhydraten. Voorbeeld: Born Nutrition Protein Peptopro Recovery of gewoon lekkere Chocolademelk light!

 

10. GENIET, GENIET, GENIET! 

 

 

Ken jij Thermo man al?

             

 
Sportieve cookies, Hardloopaanbiedingen.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.