Platvoeten of holvoeten

Geen mens is hetzelfde en er zijn vele verschillende voetvormen.
Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet altijd voor iedere hardloper even geschikt.
De 3 meest voorkomende voetvormen zijn:
- platvoeten
- holvoeten
- normale voeten
Platvoeten
Voeten die doorgezakt zijn hebben weinig tot geen voetboog of holte onder de voet. Bij platvoeten staat de voet als het ware plat op de grond, je kunt dan nauwelijks nog een vinger eronder door schuiven.
De pezen komen niet goed samen bij doorgezakte voeten. Hardlopers die platvoeten hebben kunnen als ze staan en lopen de voeten heel gemakkelijk naar de binnenkant kantelen, dit is noemen ze ook wel een vorm van overpronatie.
Hoe zie je of je platvoeten hebt?
Kijk naar de voetafdruk van de voeten door ze vochtig te maken en op een wit a4tje of vlakke gladde ondergrond te gaan staan. Een platvoet herken je aan de afwezigheid van het holle gedeelte en het breed doorlopen van de afdruk van hiel naar teen.
Welke hardloopschoenen kiezen bij platvoeten?
De beste hardloopschoenen voor platvoeten zijn stabiele stevige schoenen met veel stabiliteit en een vlakke zool. Deze schoenen geven veel ondersteuning voor de doorgezakte spieren en vallen vaak onder de stabiele categorie. Zowel neutrale hardloopschoenen (evt in combinatie met een hardloopzooltje) als antipronatie modellen komen hiervoor in aanmerking.
Bekijk hardloopschoenen geschikt voor platvoeten
Hardloopzolen geschikt voor platvoeten
Voor een directe oplossing in je bestaande hardloopschoenen kun je ook kiezen voor een inlegzool. Vind hier meer informatie over welk type zool voor welke vorm van platvoeten geschikt is.
Brede doorgezakte voeten
Veel voorkomend zijn extreem brede en doorgezakte voeten bij hardlopers. Kies in dat geval dan voor een brede stabiele hardloopschoen eventueel in de extra brede uitvoering (heren 2E, dames 1d ).
Holvoeten
Voeten die een hoge of holle voetboog hebben zijn holvoeten, deze zijn het tegenovergestelde van platvoeten. Dit is een redelijk zeldzame aandoening en kan ook alleen bij 1 van beide voeten voorkomen. Een normale voet heeft ongeveer 1,3 cm holling.
Hoe zie je of je holvoeten hebt?
Er is sprake van een abnormaal hoge wreef als de holling meer is dan 1,3cm en je je vinger helemaal onder de breedte van de voet kunt doorsteken. Doordat de afstand tussen het hielbeen en de bal van de voet hierdoor kleiner is raakt de peesplaat vaak geïrriteerd.
Welke hardloopschoenen bij holvoeten?
Een stabiele maar ook goed dempende en zachte neutrale hardloopschoen is vaak voldoende voor holvoeten. Met name schoenmodellen die als het ware rollen en een bootvormige dikke zool hebben zijn de beste voor holvoeten.
De stabiliteit in de enkels moet dan wel gewaarborgd blijven om zwikken van de enkels te voorkomen. In combinatie met een Running zool die de voetboog als het ware ‘opvult” in de hardloopschoenen is dat de beste optie.
Bekijk hardloopschoenen geschikt voor holvoeten.
Normale voeten
De meeste hardlopers hebben normale voeten. Met name als je wat ouder wordt (helaas kan dat al na je 30e ;) kunnen er wel voetproblemen ontstaan. Bij extreme langdurige voetklachten wordt geadviseerd om naar een podotherapeut te gaan. Met voetoefeningen en rust kun je kleinere hardloopblessures zelf vaak al wel te lijf.
Maat groter nodig hardloopschoenen?
Door de zwaartekracht en het vele belasten kunnen je voetmaten in de loop der jaren veranderen. De meeste lopers schuiven zomaar 1 maat op naar boven en hebben bij hun hardloopschoenen soms een hele maat groter nodig.
Lees hier hoe je de juiste hardloopschoenen kiest voor normale voeten
De voet een ingenieus gewricht
bron: mysole.nl
- Sprong gewrichten;
- Voetspieren;
- Hielbeen;
- Middenvoetsbeentje;
- Tenen;
- Achillespees;
- Peroneus;
- Scheenbeen.
Populairste blogs
Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit.
