Blogoverzicht

Voeding en hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

 

Verschil sportvoeding

In dit blog over hardlopen en voeding vind je meer informatie en dat er een duidelijk verschil is tussen sportvoeding en je gewone dagelijkse voeding.

Sportvoeding wordt speciaal gemaakt voor duursporters. Hardlopers, schaatsers en wielrenners kunnen al bijna niet meer zonder om hun prestaties te verbeteren. Sportvoeding bestaat vaak uit een isotone sportdrank, gels en repen. Klik hier voor een overzicht van het huidige assortiment voeding voor hardlopen.

 

Voeding tijdens marathon

Er zijn tientallen studies die onderzoek doen naar wat je het beste als voeding tot je kunt nemen wanneer je beter wilt presteren tijdens een marathon. Bijna al deze studies tonen aan dat atleten beter presteren wanneer zij wat te drinken en wat koolhydraten tot zich nemen.

Maar al deze resultaten worden behaald in een lab, op een loopband. Er zijn beduidend minder studies waarin voeding tijdens een echte marathon wordt getest  Hierdoor zijn de resultaten die behaald worden in een lab niet altijd vergelijkbaar met resultaten die buiten een lab worden behaald.

 

Voedingsstudie Copenhagen Marathon 2013

In Zweden is in 2013 door Zweedse onderzoekers een studie over voeding gedaan tijdens de Copenhagen Marathon van 2013. Wat zij ontdekten was dat atleten die een wetenschappelijk bepaald voedingsplan volgden bijna 11 minuten sneller liepen dan atleten die zelf mochten bepalen welk eten zij tot zich namen en het tijdstip van inname. 

De participanten waren 14 non-elite lopers die zeven weken voor de marathon een constante tijd hadden op de 10 KM, namelijk +/- 45:40.

De onderzoekers verwachtte dat deze 14 atleten rond de zelfde tijd zouden finishen tijdens de marathon, daar hun prestaties op de 10 KM gelinkt is aan mogelijke prestaties tijdens de marathon.

Nadat de groep participanten van het onderzoek definitief duidelijk waren zijn er twee groepen van zeven lopers gemaakt.

sportvoeding en hardlopen

 

Marathonvoeding

De ene groep van zeven atleten kregen het volgende voedingsschema aangemeten: 

  • voor de start moesten zij 200 milliliter water en twee hardloopgels innemen
  • 40 minuten later weer een hardloopgel
  • voor de rest van de marathon elke 20 minuten een hardloopgel.
  • Aanvullend moesten de atleten elk uur 750 milliliter water per uur drinken. 

 

De andere groep van zeven atleten mochten zelf hun voedingsschema tijdens de marathon bepalen en deden dat als volgt:

  • Deze groep had per uur 750 milliliter water
  • 60 gram glucose
  • 0.06 gram natrium
  • 0,09 gram cafeïne om hun prestaties te verbeteren

 

Een duidelijk verschil!

Bij de finish was het resultaat goed meetbaar. De atleten die zelf een schema hadden gekozen hadden de marathon volbracht in +/- 3:49:26. De atleten die de wetenschappelijke voedingsstrategie hanteerden kwamen binnen met een gemiddelde tijd van +/- 3:38:31. Dit was dus 4,7% sneller dan de atleten die een eigen voedingsplan aanhielden!

 

Placebo effect

Zoals bij meeste testonderzoeken was ook deze niet perfect. Omdat de wetenschappelijke aanpak niet gemaskeerd kon worden voor de atleten die deze aanpak volgden kan het zijn dat deze hebben genoten van het placebo-effect. Deze test bevestigt in een real-life omgeving de uitslagen die behaald worden in het lab.

Bron: Runner's world Juni 2014

voeding en hardlopen

 

Eten voor hardlopen

Met je gewone dagelijkse voeding kun je al een hoop zelf doen. Kleine hoeveelheden water, koolhydraten, natrium en cafeïne hebben een positief effect op de uitvoering en prestaties van een duurloop.

Hierbij toont studie aan dat wanneer je van plan bent om hardloopgels en dergelijke te gebruiken dit voorafgaand aan de start te doen en regelmatig te blijven aanvullen tijdens de prestatie.

 

Voedingstips:

Kun je ook met je dagelijkse voeding  je prestaties verbeteren? Jazeker! We hebben dan ook de volgende tips voor je op een rijtje gezet.

 

Drink voldoende

Tijdens, voor en na het hardlopen drinken is van essentieel belang. Als je te weinig drinkt, kunnen je prestaties achteruit gaan, ook blessures liggen dan op de loer.

 

Vul je energievoorraad aan

Als je langer dan 1 tot 1,5 uur achterelkaar hardloopt, kan je glycogeenvoorraad (energievoorraad in je spieren) uitgeput raken. Probeer dit te voorkomen als je wilt blijven presteren. De enige manier om die energievoorraad tijdens het sporten op peil te houden is door te eten en te drinken.

 

Koolhydraten

In het bijzonder producten met koolhydraten, zoals brood, een banaan, een mueslireep of ontbijtkoek. Eten is vaak lastig als je aan het hardlopen bent, maar een flesje sportdrank heeft hetzelfde effect. Tijdens een wedstrijd staan deze flesjes vaak bij de drankpunten.

 

Eet 2 uur voor een wedstrijd geen zware maaltijd

Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed. Die twee processen komen met elkaar in het gedrang, waardoor maagklachten kunnen ontstaan. Lopen op een nuchtere maag is overigens ook niet aan te raden.

 

Eet tot een uur voor het lopen een kleine snack

Bijvoorbeeld een belegde boterham, een krentenbol of wat fruit.

 

Eet binnen 2 uur na het sporten

Door binnen 2 uur na het hardlopen of sporten iets eiwit- en koolhydraatrijks te eten, vul je snel je energievoorraad aan en kun je zorgen voor voldoende beschikbaar eiwit wat nodig is voor spierherstel. Je kunt er ook voor kiezen een normale hoofdmaaltijd te eten. Zo’n volledige maaltijd levert alle voedingsstoffen die je nodig hebt, dus ook voldoende koolhydraten voor energie en voldoende eiwitten voor spierherstel.

bron: www.voedingscentrum.nl

 

Hardloop sportvoeding nodig?

Het antwoord hierop hangt van een aantal factoren af.

 

Nee

Ben je een hardloper die minder dan een uur achter elkaar hardloopt en niet perse sport om beter of sneller te worden? Ben je ook iemand die eventuele blessures en ongemakken op de koop toe neemt? Dan is het antwoord "nee". Je kunt volstaan met je dagelijkse gewone voeding, bestaande uit de schijf van 5, lees hierboven de voedingstips van het voedingscentrum.

 

Ja

Ben je een hardloper die zijn/haar prestaties heel belangrijk vindt? Als je stap voor stal wil verbeteren en meer plezier wilt halen uit je sport, dan is het antwoord op bovenstaande vraag zeker "Ja". Je loopt regelmatig hard en vaak langer dan een uur achter elkaar. Je zult merken dat het dan niet lukt om met je "normale" voeding de prestaties te verbeteren.

 

Sportvoeding is extra voeding

Sportvoeding moet je daarom altijd zien als een stukje extra voeding bovenop je normale eten. De schijf van vijf wordt gezien als een goede leidraad voor je "normale" dagelijkse voeding.

 

Koohydraten en vocht

Een basis van koolhydraten (energie) en vocht (hydratie) zijn belangrijk voor het leveren van een sportieve prestatie. Belangrijk is om te kiezen voor isotone sportdranken en bijvoorbeeld een hardloopgel die maag- en darmvriendelijk zijn. Als de smaak je bevalt, zal je het eerder tot je nemen. Voorkom onnodig vochtverlies en drink voordat je dorst krijgt.

 

Vochtverlies

Wist je dat? 3% vochtverlies al een verregaande terugval in je duurvermogen betekent! 5% vochtverlies zorgt al voor 30% prestatie vermindering.

 

Wil jij voor- en tijdens het hardlopen zo fit mogelijk zijn?

Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je energievoorraad (glycogeenvoorraad) goed gevuld blijft en dat de spieren die je tijdens het sporten beschadigd weer gerepareerd worden. 

 

Sportvoeding wijzer

Sportvoeding kun je voor, tijdens en na het hardlopen gebruiken buiten je dagelijkse voedingsinname. Maar wat heb je nou echt nodig tijdens het hardlopen? Marian Pekel van SaVa Sport & Voeding advies heeft een handige sportvoeding wijzer ontwikkeld voor duursporters die duidelijk antwoordt geeft op deze vraag.

Sportvoeding tabel

Klik op de afbeelding om de gehele sportvoeding wijzer te openen.

De aanbevolen hoeveelheid is afhankelijk van de intensiteit (lage of hoge hartslag) waarmee je loopt.

** De inname van grotere hoeveelheden koolhydraten tijdens inspanningen moet je trainen. 78 gram koolhydraten per uur is de optimale hoeveelheid om het risico op maag- en darmklachten te verkleinen.

*** Op de verpakkingen kan je de hoeveelheid koolhydraten per product vinden.

 

Drinken tijdens het hardlopen

Drink een aantal grote slokken tegelijk, ongeveer 1 keer per 20 minuten. Door grote slokken te nemen en te kiezen voor vloeibare sportvoeding zoals isotone sportdrank en isotone gels loop je minder risico op een klotsend gevoel tijdens het sporten en heb je minder kans op misselijkheid. 

 

Niet meer dan 1 liter vocht per uur

Let erop dat je voldoende drinkt maar niet meer drinkt dan een liter per uur. De optimale aanvulling is onder andere afhankelijk van je vochtverlies. Dit kun je eenvoudig meten door voor en na een hardloopsessie van minimaal een uur jezelf te wegen. Het verschil dien je minimaal aan te vullen voor- tijdens en na het hardlopen om een optimale vochtbalans te behouden.

 

Drinken na hardlopen

Drink binnen 30 minuten na het sporten een herstelshake met een mix van koolhydraten en eiwitten. Bij voorkeur in de verhouding van ongeveer 4:1. Dit bevordert het herstel van je spieren, waardoor je minder spierpijn krijgt en je de volgende training fitter aan de start staat. Neem na een lange of intensieve training eventueel 2 porties, zodat je beter en sneller herstelt.

 

Dagelijkse voeding en hardlopen

Bovenstaande informatie en bijgaande sportvoedingswijzer is bedoeld om je op weg te helpen bij het kiezen van de juiste sportvoeding tijdens en na het hardlopen. Om af te vallen, je sportprestaties te verbeteren, of je goed voor te bereiden op een halve of hele marathon is het noodzakelijk om behalve je sportvoeding ook je dagelijkse voeding en eventueel sportvoedingssupplementen op jouw doelen, lijf en trainingen af te stemmen. Neem contact op met een voedingsexpert om een persoonlijk voedingsschema te kunnen volgen.

 

Populairste blogs

Voeding en hardlopen

Hardlopen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk is er een verschil in een voedingsschema voor een marathonloper en voeding voor recreatieve hardlopers.

Platvoeten of holvoeten

Heb je platvoeten of holvoeten? lees dan hier welke schoenen de beste voor je zijn. Hardloopschoenen worden gemaakt voor de meest voorkomende voetvormen maar zijn daardoor niet...

Hardlopen en het immuunsysteem

Immuunsysteem versterken en hardlopen. Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen allerlei indringers, waaronder virussen zoals Corona.

Hielspoor wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Hielspoor is een veel voorkomend probleem onder hardlopers en sporters. De pees die tussen de hiel en tenen onder de voeten zit trekt aan de hiel. Een vervelende klacht, maar gelukkig kun…

Beste hardloopschoenen voor beginner nodig?

Als men begint met hardlopen is het belangrijkste dat de schoenen lekker zitten. Het zou jammer zijn als de loper zijn of haar schoenen “aan de wilgen hangt” na 1 of 2 keer proberen o…

Wanneer hardloopschoenen vervangen?

Om te kunnen bepalen of je hardloopschoenen zijn versleten, vragen we je om eerst de onderstaande HSK test te doen. Kun je op meer dan 2 van onderstaande v…

Hardlopen in het najaar, wat trek ik aan?

Hardlopen is een sport waarbij je het snel warm krijgt en zelfs oververhit kunt raken. Je doet het vaak buiten, het weer heeft invloed op welke hardloopkleding het lekkerste zit. 

Shin Splints - Hoe verlicht of voorkom je klachten?

Elke hardloper kent ze of heeft er wel eens over gehoord. Maar wat zijn shin splints eigenlijk? Zijn er verschillende vormen, en wat zijn de symptomen en klachten? Wat kun je er aan …

Hoe maak je een hardlooproute?

Loop je altijd hetzelfde rondje? Het bekende rondje om de kerk? Of maak je er je missie van om 3 keer per week een unieke hardlooproute te creëren? Veel hardlopers en hardloopsters d…

Hardlopen in de kou? 10 tips

De winter is voor een hardloper géén reden om binnen te blijven. Het is vaak prachtig buiten en de zuurstof geeft een boost! Bovendien met de juiste tips ben je beschermd tegen regen, w…

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Kies de juiste hardloopschoenen! Voor de gevorderde hardloper of hardloopster is dit gesneden koek. Maar ben je een beginner of ga je weer starten met hardlopen dan is het soms een oerwou…

Hardlopen in de regen tips

Hardlopen in de regen is gezond. Lopen in de regen is gewoon heerlijk. Dit zal iedere die-hard runner beamen. De extra zuurstof in de lucht geeft je vleugels. En met de juiste regenkledin…

Schrijf je in voor hardloop updatesSchrijf je in voor hardloop updates

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Ontvang wekelijks aanbiedingen, tips en adviezen over hardlopen.

Sportieve cookies, Hardloopaanbiedingen.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.