Hardloopaanbiedingen en duurzaamheid

Wij als online hardloopwinkel en hardloop fanaten willen ons graag inzetten voor een groenere en gezondere leefomgeving. Vooral het behoud van de natuur waar wij als hardlopers zo graag gebruik van maken is nu belangrijker dan ooit.

 

Natuurlijk zijn wij ons ook bewust van de grote footprint die wij als online retailer in Nederland maken. Toch durven we te denken dat " alle beetjes helpen". We hebben een ambitieus stappenplan voor de komende jaren opgesteld met als eerste doel om al in 2021 30% duurzamer te gaan werken.

 

Hier zijn we best trots op en zo dragen we hopelijk ook ons steentje bij aan een schonere wereld en sociaal en duurzaam ondernemerschap. Een betere leefbaarheid en luchtkwaliteit verbetering in onze werkomgeving is daar een groot onderdeel van. Ecologische sportkleding en bijvoorbeeld duurzame hardloopschoenen zullen meer en meer in ons online aanbod zichtbaar gaan zijn. Zo hopen we samen steeds duurzamer te worden.

 

Wat doen we al om onze footprint te verkleinen?

 

Afvalscheiding

We zijn enkele jaren geleden gestart met het scheiden van het bedrijfsafval. Karton, papier en het overige afval wordt gescheiden opgehaald en verwerkt door Cyclus. Het overige afval gaat naar een verbrandingsoven waarvan de vrijgekomen energie wordt omgezet in stadswarmte voor Rotterdam. Het plastic afval zoals verpakkingen en folies wordt in PMD zakken verzameld en via de afvalverzameling van de prive huishoudens verwerkt. De verwachting is dat in 2023 ook plastic en met name PMD afval via bedrijfsafval (mogelijk gemaakt via het afvalfonds) apart verzameld en vooaf gescheiden kan worden. Dit is tot op heden nog niet mogelijk in Nederland. 

 

Papier en karton

Het ingezamelde oud papier en karton wordt iedere week door Cyclus opgehaald en gaat naar een door o.a. Nedvang erkende verwerker. Dit houdt in dat de tonnages die bij deze papier verwerker binnenkomen en weg gaan worden geregistreerd en gecontroleerd door Nedvang. Nedvang is een uitvoeringsorganisatie voor het verpakkende bedrijfsleven en voert de monitoring uit op de recycling van o.a. oud papier en karton. Meer informatie over de recycling van het oud papier vind je hier: https://www.nedvang.nl/recycling-nederland/oud-papier-karton/

 

Op dit moment onderzoeken we of er nog meer afvalscheiding mogelijk is, in samenwerking met Cyclus. Ook zijn we aan het kijken en hebben offertes aangevraagd voor milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare verf en groenere tape (doen we nu een proef mee) op onze "groene" verzenddozen. Zodat ze bij de wassing voor recycling minder milieuvervuilend zijn.

 

Retouren en afgeschreven sportkleding krijgt een tweede leven

Wij vernietigen uit principe geen kleding, schoenen en andere artikelen. Overjarige hardloopschoenen, hardloopkleding en retouren die niet meer bruikbaar zijn voor de online verkoop gaan naar een aantal goede doelen. De voedselbank Amsterdam komt 2x per jaar meerdere overdozen ophalen die worden gebruikt voor de sportende kinderen in kansarme gezinnen.

 

Verder hebben we een samenwerking met dagbesteding de Zwaan in Gouda die onze gebruikte sportschoenen en -kleding tegen een klein prijsje verkoopt aan de eigen clienten. De opbrengst hiervan wordt gebruikt om activiteiten mee te betalen. Hetgeen niet verkocht is gaat naar tweedehands winkels.

 

Printen en papierverbruik

In het voorjaar van 2021 zullen alle klantfacturen via de mail worden verstuurd en niet meer op papier afgedrukt. Dit scheelt al gauw een pallet papierverbruik per jaar!

 

Gebruik van gerecycled Veezel papier

In 2021 zullen alle in het bedrijf gebruikte papier en/of retourformulieren die in de verstuurde pakketten zitten gaan bestaan uit Veezel© papier. Herkenbaar aan een lichtbruine vezelachtige structuur.

 

Veezel© is een Nederlands product, gemaakt van voornamelijk gerecycled papier met bermgras, dat tot voor kort gezien werd als afval. Ditzelfde bermgras (o.a. van de N11) dient nu als grondstof voor Veezel© en reduceert hiermee de uitstoot van CO2. Veezel© is een circulair product door de unieke lokale ketensamenwerking en is ook na gebruik weer volledig te recyclen.

 

Duurzame producten krijgen zoveel mogelijk voorrang bij inkoop

Op dit moment werkt Hardloopaanbiedingen.nl samen met enkele sportmerken die al met enige regelmaat duurzame sportkleding of milieuvriendelijke sportschoenen maken. Binnen de grotere merken (Nike,Brooks,Asics,NewBalance) zien we nu al een kentering in gebruik van gerecyclede polyester en stoffen. We hebben onszelf als doel gesteld om de komende jaren op zoek te gaan en voorrang te geven aan groenere leveranciers die circulair werken of eco vriendelijke producten maken. Lees hier meer over duurzame merken die wij op dit moment al voeren.

 

Een gerecycled artikel of eenvoudiger te recyclen product in onze webshop herken je aan het volgende logo:

 

Eco-friendly | Hardloopaanbiedingen.nl

 

Bekijk hier ons huidige assortiment duurzame producten

 

Transportvervuiling beperken d.m.v. verzendzakken

Door de grootte van de verzonden dozen zoveel mogelijk te verkleinen willen we proberen de transportvervuiling (en co2 uitstoot) te beperken. Die lege ruimtes in de verzenddozen nemen extra ruimte in in de vrachtwagens en rolcontainers, dit zorgt voor meer vrachtwagens op de weg, filevorming, vervuiling en CO2 uitstoot. In september 2020 zijn we daarom voor een deel al overgegaan naar gebruik van verzendzakken van gerecycled materiaal. Dit scheelt soms al een rolcontainer per dag! Deze milieuvriendelijkere verzendzakken gemaakt van gerecycled plastic zijn ook thuis bij onze klant eenvoudig via de PMD scheiding te scheiden in het afval.

 

 

Transportvervuiling beperken door "groene" keuze optie bij bezorging

Bij het plaatsen van de bestelling worden de meest "groene" opties als eerste aangeboden aan de online klanten. Indien de klant kiest voor "bestelling zelf afhalen bij een afhaalpunt" beperkt hij/zij hiermee het transport van de doos en helpt zo mee aan minder CO2 uitstoot. Op dit moment onderzoeken we of het mogelijk is om deze "groene" optie te stimuleren door het goedkoper te maken voor onze klanten.

 

 

PostNL pakketbezorging is duurzame partner

PostNL behoort tot de meest duurzame bedrijven in de logistieke en transportsector en staat op de derde plaats van de Dow Jones Sustainability Index (DJSI).

Lees hieronder via de link meer over wat PostNL zoal doet om zijn verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van duurzaamheid.

PostNL wederom in top 3 Dow Jones Sustainability

 

 

Voetprint verkleining

Als (commercieel) bedrijf heb je meer afval en gebruik van energie dan een normaal huishouden. Om onze footprint te compenseren zijn we enkele duurzame initiatieven gestart in 2020. Zo hebben we al groene planten, en gaan we nog bloemen planten rondom het bedrijfspand. We sponsoren jaarlijks met geldbedragen groene initiatieven zoals: Ocean Cleanup. Dit goede doel vist alle plastic uit de zee en rivieren en zorgt dat het gerecycled wordt aan land.

 

 

Met het team van Hardloopaanbiedingen.nl streven we ernaar om zo min mogelijk CO2 uitstoot door woon/werkverkeer te maken. Zo proberen we zoveel mogelijk met de fiets of trein naar het werk te gaan en/of te carpoolen. Electrisch rijden wordt extra gestimuleerd en financieel mogelijk gemaakt, vanaf 1 Januari 2021 zijn daarom alle lease/bedrijfsauto's 100% electrisch. 

 

 

Stappenplan duurzaam ondernemen hardloopaanbiedingen:

 

Niet alleen de website en het Hardloopaanbiedingenlogo maar ook wijzelf worden steeds "groener" en hebben een ambitieus stappenplan voor duurzamer ondernemen gemaakt met elkaar voor komende jaren.

 

 1. Gerecyclede producten krijgen zoveel mogelijk voorrang bij inkoop.
 2. Leveranciers worden aangesproken op wat zij doen om duurzamer te werken en produceren. Ook verpakkingsmaterialen worden vervangen voor duurzame opties.
 3. Duurzame producten in de webshop krijgen een groen herkenbaar logo.
 4. Duurzame initiatieven en projecten worden financieel ondersteund.
 5. Afvalbeperkende maatregelen in het bedrijf, kantoor en magazijn worden gestimuleerd.
 6. We gaan papierstromen verkleinen, minder printen meer mailen. Verpakkingstape en verf op de dozen moet milieuvriendelijker worden.
 7. Transportvervuiling verkleinen door klanten "groenere en goedkopere" verzendopties te bieden.
 8. Zelf energie opwekken d.m.v. zonne energie? Deze optie verder uitwerken en onderzoeken.
 9. Flexwerken en thuiswerken zoveel mogelijk stimuleren door te kijken naar werktijden, en zo te helpen bij de voorkoming van files.
 10. Zowel binnen als buiten het bedrijfspand meer planten/groen, tegels vervangen voor groene planten.
 11. Doel eind 2021 is 50% minder co2 uitstoot dan 2020 door woon/werkverkeer.
 12. Energielabel bedrijfspand verhogen. Verwarmingen lager zetten, HR ketel, tochtstrips, ledverlichting, computers uit s'avonds etc.
 13. Groene stroomleveranciers zoeken die écht 100% groene stroom leveren en geen grijze.
 14. Via vereniging bedrijventerrein Gouwepark milieuverbeterende maatregelen opvragen.
 15. Ploggingrun organiseren op het bedrijventerrein? Plogging is hardlopen en zwervend vuil van de straat oprapen tegelijk.

 

Heb je zelf ook goede ideeën of opmerkingen over wat wij zouden kunnen doen om onze footprint te verkleinen? Mail deze dan naar klantenservice@hardloopaanbiedingen.nl t.a.v. Eva en wij zullen serieus kijken wat haalbaar is en reageren!

 

Sportieve en groene groet,

team Hardloopaanbiedingen.nl

 
Sportieve cookies, Hardloopaanbiedingen.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.