duurzame hardloop producten

CRAFT

ODLO

BROOKS

ASICS

NEW BALANCE

CRAFT sustainability

Craft is een leverancier van sportproducten uit Zweden. Zij integreren duurzaamheid in de kern van hun dagelijkse bedrijfsvoering. Het werk omvat onder meer het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de toeleveringsketen.

Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en het introduceren van organische en milieuvriendelijke materialen. Lees meer over Craft sustainability en hun doelen voor de komende jaren:

https://www.craftsportswear.com

Craft gebruikt in vele kledingstukken inmiddels al gerecycled polyester of een deel gerecycled polyester. Ook voor de verpakkingen maakt het merk al vaak gebruik van gerecyclede materialen. 

De door Craft gebruikte toeleveranciers van polyester en andere materialen moeten altijd de regels van de laatste chemicals legilation (REACH) volgen voordat ze gebruikt worden in Craft hardloopkleding. Daarbij wordt geprobeerd zoveel mogelijk onnodige toevoegingen in de polyesters te stoppen en de materialen puur te houden. Door dit te doen zijn de mogelijkheden om te recyclen makkelijker.

In sommige producten gebruikt Craft pure wol, dit is diervriendelijke wol.

 

Craft SEAQUAL ® YARN    

SEAQUAL Polyester wordt in Craft Extreme X producten verwerkt en is gerecycled polyestergaren van hoge kwaliteit dat gemaakt is van hergebruikte PET en plastic zwerfafval van zee.

SEAQUAL INITIATIVE is een unieke samenwerkende gemeenschap (uit Spanje) die plastic vervuiling bestrijdt. SEAQUAL INITIATIVE werkt samen met de afvalbeheer- en recyclingindustrie om zwerfvuil op zee om te zetten in Upcycled Marine Plastic, zodat toonaangevende merken en fabrikanten inspirerende duurzame producten kunnen maken.

Zwerfvuil van onze stranden, gevonden op de oceaanbodem en het oppervlak, of via rivieren en estuaria in onze oceanen terechtgekomen, wordt verzameld door schoonmaakprogramma's. Het wordt vervolgens gesorteerd in verschillende materiaalsoorten. Het plastic gedeelte wordt gereinigd en omgezet in Upcycled Marine Plastic bij door SEAQUAL INITIATIVE goedgekeurde faciliteiten. 

Het wordt vervolgens teruggegeven aan de industrie om te worden omgezet in mooie, nieuwe, duurzame producten.

  • SEAQUAL®YARN is een 100% post-consumer gerecycled polyestergaren van hoge kwaliteit dat Upcycled Marine Plastic van SEAQUAL INITIATIVE bevat.
  • SEAQUAL®YARN is qua fysische eigenschappen vrijwel identiek aan nieuw polyester en is verkrijgbaar in verschillende maten en afwerkingen (zowel in continu filament als in stapelvezel).
  • SEAQUAL®YARN wordt gebruikt in een groot aantal toepassingen, waaronder kleding en accessoires, meubel- en autobekleding, woninginrichting en technisch textiel.
  • SEAQUAL®YARN bevat ongeveer 10% Upcycled Marine Plastic (van plastic zwerfvuil op zee), de overige 90% is post-consumer PET van landbronnen.

Kijk voor meer informatie over SEAQUAL op: https://www.seaqual.org/

 

Craft STANDARD 100 by OEKO-TEX®

STANDARD 100 by OEKO-TEX® is één van s'werelds bekendste labels voor textiel dat is getest op schadelijke stoffen.

Als een product de STANDARD 100 label heeft, kun je er zeker van zijn dat ieder component van dit stuk textiel, iedere draad, knoop en andere accessoires is getest op schadelijke stoffen en het artikel dus veilig is voor de volksgezondheid en het milieu.

De tests worden gedaan door onafhankelijke OEKO-TEX® partners op basis van de OEKO-TEX® criteria catalog. Deze catalogus wordt 1 keer per jaar geupdate met nieuwe wetenschappelijke kennis. Zodat de fabrikanten van de artikelen hier constant gebruik van kunnen maken en zeker zijn van een veilig product.

Kijk voor meer informatie naar: https://www.oeko-tex.com

 


 

ODLO

FAIR WEAR FOUNDATION LIDMAATSCHAP

Al in de jaren negentig ondertekende ODLO een gedragscode met zijn fabrikanten. In 2009 werd het herzien om in overeenstemming te zijn met de vereisten van de Fair Wear Foundation en werd het opnieuw ondertekend door elk van de fabrikanten.

Deze meest restrictieve code op de markt is gebaseerd op de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

ODLO is een lid, met de status van leider, van de Fair Wear Foundation (FWF). Die ernaar streeft de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie wereldwijd te verbeteren. FWF controleert of producenten zich aan hun gedragscode houden en passende verbeteringen aanbrengen.

Als multistakeholderinitiatief is de onafhankelijkheid van FWF gegarandeerd omdat het wordt bestuurd door vakbonden, ngo's en bedrijfsverenigingen. Transparantie en verantwoording zijn sleutelprincipes van de organisatie.

FWF-leden werken aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in fabrieken die over de hele wereld genaaid textiel produceren. De basis van de samenwerking tussen FWF en zijn leden is de code van arbeidspraktijken. Acht arbeidsnormen vormen de kern van deze gedragscode. FWF-leden zijn contractueel verplicht om aan deze normen te voldoen.

FWF verifieert of bedrijven de code van arbeidspraktijken naleven door middel van fabrieksaudits en klachtenprocedures, door middel van audits van de managementsystemen van haar leden en door uitgebreid overleg met belanghebbenden in de producerende landen. 

FWF deelt haar kennis en (lokale) contacten met haar aangesloten bedrijven, waardoor zij toegang krijgen tot informatie over lokale wetgeving, arbeidswetgeving en cultuur.

Leden moeten een effectief controlesysteem opzetten, inclusief fabrieksaudits, fabriekstrainingen en fabrieksbezoeken. FWF heeft een klachtenprocedure waarmee fabrieksarbeiders anoniem misbruik kunnen melden in verband met arbeidsomstandigheden. Om werknemers bewust te maken van arbeidsrechten, biedt FWF ook Workplace Education Program aan.

Meer informatie over Odlo en duurzaamheid:

https://www.odlo.com/nl/nl/onze-wereld/sustainability-social-responsibility.html

 

ODLO BE AWARE OF WHAT YOU WEAR

De nieuwe Warm ECO-collectie brengt hoogwaardige uitrusting met een minimale impact op het milieu. Zowel de Performance als de Active Warm Eco-collecties zijn gemaakt van gerecycled garen, waarbij gebruik wordt gemaakt van PET-flessen en de productie van nieuw polyester wordt vermeden. 

De Performance Warm Eco maakt gebruik van een state-of-the-art naadloze technologie. Daar waar het lichaam gevoelig is voor kou, combineert de organische body mapping constructie naadloos isolerende 3D-gebreide structuren, zodat de warmte blijft waar je het nodig hebt. In die zones waar warmteafvoer belangrijk is, wordt overmatige warmte door de maasstructuren weggevoerd.

 


 

BROOKS 

Brooks is het grootste hardloopschoenen brand ter wereld. Dat zich tevens als enige sportmerk volledig legt op hardlopen cq running. Brooks heeft de laatste jaren de focus gelegd op meer en meer gebruik van gerecyclede materialen op de twee grootste ingrediënten in hun hardloopschoenen en kleding, polyester en EVA.

Voor het polyestergebruik in het bovenwerk en de stoffen van de schoenen wordt nu al minimaal 30% recycled materiaal gebruikt. Dit percentage groeit de komende jaren.

 

BlueSign certificaat

Brooks heeft het BlueSign certificaat sinds 2014 en heeft als doel om in 2023 alle gebruikte stoffen materialen met het BlueSign certificaat te produceren.

BlueSign is een certificaat opgericht door kledingbedrijgen om de veiligheid en gezondheid van consumenten en werknemers te garanderen. Door efficient gebruik van grondstoffen en volgens ecologische criteria. Het verminderen van water- en luchtvervuiling is hierbij belangrijk.

De criteria voor schadelijke stoffen zijn opgenomen in deze Bluesign substances list; 

 

The Climate Pledge

Brooks heeft als eerste atletisch merk the Climate Pledge ondertekend en is daarmee koploper op het gebied van sustainability. Daarmee gaan zij de uitdaging aan om in 2040 0% CO2/koolstoof uit te stoten. Deze Climatepledge is inmiddels al door meer dan 50 bedrijven uit diverse sectoren wereldwijd tijdens het parijsakkoord ondertekend, waaronder bijv. Amazon.

De eerste stappen voor een beter milieu zijn al gezet door Brooks. Zo hebben ze de intentie om in 2023 alle textiel (waaronder ook het bovenwerk van hardloopschoenen) 100% van gerecyclede petflessen te maken.

In de Brooks Glycerin 19 dames en heren zitten nu al 4 gerecyclde flessen per schoen verwerkt. Wat ook in de upper, tong en veters verder verwerkt zal worden.

Brooks Ghost 14 is gelanceerd in 2021 als de meest klimaat neutrale hardloopschoen van Brooks. Vele onderdelen zijn gemaakt van gerecyclede stoffen en slijtvaste materialen. Bij de productie is zoveel mogelijk energieneutraal gewerkt. Wat niet mileuvriendelijk mogelijk was om te maken, is gecompenseerd door investeringen in bossen, landgebruik en duurzame energiebronnen.

 

BioMoGo DNA

In de mid/tussenzolen van meerdere Brooks hardloopschoenen waar BioMoGo in is verwerkt kan de garantie worden gegeven dat hier een organisch en niet giftig materiaal in is verwerkt.

BioMoGo is een organische materiaal en breekt 50x sneller af als het terecht komt in de natuur dan gewone EVA. Biomogo zit inmiddels in vrijwel alle hardloopschoenen Brooks verwerkt, vaak  met benaming DNA loft.

  • Brooks Ghost
  • Brooks Adrenaline
  • Brooks Launch en Launch GTS
  • Brooks Cascadia
  • Brooks Glycerin en GTS

 

Schoenendoos Brooks 100% gerecycled 

De schoenendoos van Brooks schoenen is gemaakt van 100% gerecycled materiaal en tevens 100% opnieuw recyclebaar.

 

Brooks hardloopschoenen Vegan

Brooks hardloopschoenen zijn op dit moment allemaal 100% vegan. Behalve de wandelschoenen, deze zijn van leer gemaakt.

Bekijk via deze link meer informatie over wat Brooks Running doet aan duurzaamheid: Running Responsibly

 


 

ASICS

Doordat de productie van maagdelijk polyester schadelijke gevolgen heeft voor het milieu, is ASICS vastbesloten om uiterlijk in 2030 alle maagdelijke polyestermaterialen die in kleding en het bovenwerk van schoeisel worden gebruikt, te vervangen door duurzamere, gerecyclede alternatieven. 

Het merendeel van het door ASICS gerecyclede polyestermateriaal is afkomstig van gerecyclede petflessen.

ASICS werkt nauw samen met verschillende innovatieve recyclingpartners en materiaalleveranciers om het hergebruik van textielproducten en reststoffen afkomstig van consumenten te verbeteren en op te schalen. ASICS producten die gerecycled materiaal uit textiel bevatten, zijn te herkennen aan het speciale label.

Deze producten voldoen allemaal aan de Global Recycled Standard (GRS). Dit is een internationaal, vrijwillig programma dat eisen stelt aan een onafhankelijke certificering die het gebruik van gerecyclede materialen verifieert, de Chain of Custody certificeert en sociale en ecologische goede praktijken garandeert. Ook wordt het gebruik van bepaalde chemicaliën beperkt.

https://www.asics.com/on/demandware.static/-/Sites-asics-eu-Library/default/dwe5cb85e7/images/hangtag-recycled.jpg

Als je het label gerecycled of gerecycled uit textiel op een ASICS product vindt, bevat het totale product meer dan 50% gerecycled polyester bij de kledingstukken, of meer dan 20% gerecycled polyester in het bovenwerk bij Asics hardloopschoenen.

 


 

NEW BALANCE

New Balance is 1 van de nieuwste hardloop- sportmerken in ons assortiment die echt in actie is gekomen voor een gezondere planeet.

In 2025 willen ze 100% eco-leer en 50% gerecycled polyester gebruiken in al hun producten. Een nobel streven!

Polyester en leer zijn voor New Balance de twee grootste veroorzakers van klimaatverandering.  Eco-leer vermindert de impact op het milieu binnen de gehele toeleveringsketen, van boerderij tot leerlooierij. Gerecycled polyester maakt ze minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. 

Kwaliteit is altijd al onderdeel geweest van hun geschiedenis. Ze leren voortdurend nieuwe dingen en verbeteren de aanpak om topkwaliteit, duurzame ontwerpen te maken. Hun portfolio van milieuvriendelijke materialen groeit gestaag, ze zoeken naar manieren om minder materiaal te gebruiken en zetten ze in op meer circulaire systemen zoals reparatie en recycling. 

Hardloopkleding die voldoet aan de green leaf en het logo draagt is gemaakt van 50% gerecyclede materialen!

Het gerecyclede materiaal dat New balance gebruikt in de kleding en die het Green leaf logo heeft, bevat de volgende milieuvriendelijke materialen:

 

Recycled polyester.

Gemaakt van gerecyclede plastic afval , duurzamer want hiermee wordt gebruik van fossiele grondstoffen en de mileuvervuilende technieken die daarbij komen kijken aanzienlijk verminderd.

 

Organisch katoen

katoen staat in de top 3 van gebruikte materialen bij New Balance. Organische katoen gebruikt in de green leaf producten zijn gemaakt op een milieuvriendelijker manier en zijn gecertificeerd.

 

Tenzel TM by Lenzing

Lyocell is een alternatief voor katoen, een duurzame stof gemaakt van houtpulp. Tenzel is zo'n stof die anders dan katoen veel minder water nodig heeft om te maken en daardoor ook geen pesticiden gebruikt om te groeien. 

Lees hier meer over de duurzame doelen van New Balance wereldwijd: https://nl.newbalance.eu/nl/duurzaamheid/

 
Sportieve cookies, Hardloopaanbiedingen.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.