Hardloopschoenen

 

Lees meer over het online kopen van hardloopschoenen: welk type, welke maat en andere vragen over hardloopschoenen lees je onderaan de pagina.

 1. <
 2. >
 3. 1
 4. 2
 5. 3
 6. 4
 7. 5
 8. 6
 9. 10
 10. 20
 11. 30
 12. PrijsFilter
 1. <Meer weergeven
 2. >Meer weergeven
 3. 1
 4. 2
 5. 3
 6. 4
 7. 5
 8. 6
 9. 10
 10. 20
 11. 30

Verfijn resultaten

476 producten
Geslacht
Geslacht
Leeftijd
Producttype
Meer types »
Merk
Meer merken »
Prijs
Maat EU
Meer maten »
Maat US
Meer maten »
Kleur
Meer kleuren »

 

Terug naar boven


Hardloopschoenen, je kunt echt niet zonder! Hardlopen wordt vaak gezien als de meest laagdrempelige sport. Je hebt er geen abonnement voor nodig en relatief weinig spullen. Je hoeft alleen maar de deur uit te gaan wanneer jou dat uitkomt. Maar waar je niet omheen kunt zijn goede hardloopschoenen.

 

We leggen uit waarom hardloopschoenen het meest essentiële onderdeel is van jouw hardloopuitrusting, hoe je een keuze kunt maken uit het brede aanbod én waarom je met een gerust hart je hardloopschoenen online kunt bestellen.

 

Hardloopschoenen; waarom ze zo belangrijk zijn

Bij iedere pas die je zet moet het lichaam binnen enkele milliseconden een belasting opvangen van twee- tot driemaal het lichaamsgewicht. Weeg je zo’n 70 kilo, dan moet je iedere pas tussen de 140 en 210 kg opvangen. Bij een paslengte van 1.20 m zet je voor een 10 km afstand dus 8.333 passen.

 

Dat zijn 8.333 passen die zo’n 200 kg gewicht op moeten vangen. Je snapt dat de belasting op je lichaam erg groot is. Goede hardloopschoenen helpen hierbij. Omdat hardloopschoenen de passen dempen, verlagen ze de druk op je lichaam. Doordat ze enigszins meeveren, zorgen ze er ook voor dat je afzet actiever is. Daardoor helpen ze jouw passen te versnellen en de duur van de impact te verkorten.

 

Goede hardloopschoenen zijn dus essentieel ter voorkoming van blessures, maar helpen je ook effectiever te lopen.

 

Beginnen met hardlopen en hardloopschoenen

Starten met hardlopen is eenvoudig en voor iedereen mogelijk. Met weining middelen (behalve een paar goede hardloopschoenen en een beginnersschema) kun je al direct aan de slag! Bekijk het beste advies als je wil beginnen met hardlopen hier : beginnen met hardlopen

 

Hardloopschoenen online kopen

Vind je het een lastige keuze om hardloopschoenen online te kopen? Twijfel niet, online je hardloopschoenen kopen heeft veel voordelen:

 

 • Prijs! Je bent niet voor niets op Hardloopaanbiedingen.nl.
 • Advies welke schoen bij jou past. Alle medewerkers op hardloopaanbiedingen.nl zijn ervaren hardlopers en hebben specialistische kennis op het gebied van hardloopschoenen. We hebben de shoe advisor gemaakt voor een eerste advies. We geven ook graag een-op-een advies. Bel onze klantenservice of stuur een whatsappbericht en we helpen je graag!
 • De nieuwste modellen zijn direct leverbaar en je kunt schoenen makkelijk met elkaar vergelijken.
 • Snel in huis. Je hoeft er niet voor naar een hardloopwinkel.
 • Uitproberen. Je kunt de schoenen uitproberen (lees hieronder hoe).
 • Gratis retourneren. Zitten ze onverhoopt toch niet lekker, stuur ze dan gratis terug.

 

Online gekochte hardloopschoenen uitproberen

Dat kan! Als je de schoenen alleen binnen draagt kun je ze binnen 14 dagen kosteloos terugsturen en andere bestellen.

 

Schoenen kun je binnenshuis passen door ze een uurtje aan te doen terwijl je bijvoorbeeld wat huishoudelijk werk doet of in beweging bent. Je voeten krijgen dan even de tijd om te wennen aan de nieuwe schoen. Zitten ze niet helemaal lekker dan zullen je voeten na ongeveer 45 minuten gaan protesteren. Dit is een hele goede indicatie of ze tijdens het hardlopen goed passen. Twijfel je alsnog? Neem dan even contact op met de klantenservice.

 

Hardloopschoenen kiezen: de verschillende soorten hardloopschoenen

Hardloopschoenen zijn er in verschillende soorten. Onderscheid heeft vaak te maken met de voetafwikkeling of waarvoor je de hardloopschoenen wilt gebruiken.


Zo zijn er voor de voetafwikkeling drie verschillende soorten hardloopschoenen te onderscheiden:

 

 • Neutrale hardloopschoenen
 • Natural hardloopschoenen (soms ook wel barefoot running genoemd)
 • Antipronatie hardloopschoenen

 

Daarnaast zijn er verschillende soorten te onderscheiden voor het soort ondergrond of type loop:

 

 • Wedstrijd hardloopschoenen
 • Trail runningschoenen

 

En er zijn specifieke hardloopschoenen te koop om het herstel van jouw lichaam te versnellen na het hardlopen:

 

 • Recovery footwear

 

 

Meer informatie over deze verschillende typen hardloopschoenen vind je op de specifieke pagina’s over deze hardloopschoenen. We zullen ze hier in het kort toelichten.

 

Neutrale hardloopschoenen

Dit zijn hardloopschoenen die geschikt zijn voor hardlopers die op een ‘neutrale’ manier hun voet afwikkelen. Dat houdt in dat de voet als het ware op een normale, soepele en goed dempende manier van hak naar teen afwikkelt. De grootste groep hardlopers rent op neutrale hardloopschoenen.

 

Natural hardloopschoenen

Natural hardloopschoenen zijn ontstaan uit de filosofie dat hardloopschoenen niet hoeven te corrigeren en het menselijk lichaam gebouwd is om hard te lopen. Zoals de jagers vroeger. Ze bieden zo min mogelijk ondersteuning en hebben soms ‘tenen’ om zo dicht mogelijk bij de aarde te staan.

 

Antipronatie hardloopschoenen

Deze hardloopschoenen ondersteunen en corrigeren waar nodig het overmatig naar binnen kantelen van de voet tijdens de overgang van de landing naar de standfase. Vraag je je af of antipronatie hardloopschoenen de beste keuze is voor jou? Lees meer over antipronatie hardloopschoenen of gebruik ons schoenadvies.

 

Wedstrijdhardloopschoenen

Wedstrijdhardloopschoenen zijn lichter dan andere hardloopschoenen. Met superlichte schoenen hoef je minder gewicht te verplaatsen en ben je sneller. De verlaging van het gewicht gaat vaak gepaard met minder demping. Daarom worden ze ook wel wedstrijdschoenen genoemd. Voor reguliere trainingen zijn ze minder geschikt.

 

Trailrunning hardloopschoenen

Voor trailrunning heb je speciale hardloopschoenen die extra ondersteunen, waterafstotend, vuilwerend en een grover profiel hebben. Zo loop je makkelijker over smalle paadjes, onverhard door het bos of strand. Trailrunning hardloopschoenen verkleinen de kans op blessures op ruwer terrein.

 

Recovery footwear

Dit zijn eigenlijk geen hardloopschoenen, maar schoenen voor na het hardlopen. Door de pasvorm verbeteren ze de doorbloeding en bevorderen ze jouw herstel. Bekijk ons aanbod recovery footwear.

 

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen uit al deze soorten?

Heb je al hardloopervaring en al een paar hardloopschoenen versleten? Dan is het makkelijker een keuze te maken. Voor beginners leggen we even verderop uit hoe je het beste een keuze maakt.

 

Een keuze maken als gevorderde hardloper

 

 • Gebruik ons schoenadvies om te kijken welke soort bij jou past
 • Bevalt je huidige paar hardloopschoenen, maar ben je toe aan nieuwe? Kies dan voor de opvolger of eenzelfde type.
 • Bel onze klantenservice voor persoonlijk advies. Alle medewerkers van hardloopaanbiedingen zijn ervaren hardlopers en kunnen je helpen bij jouw keuze. Door het nauwe contact met grote fabrikanten weten wij exact wat er speelt en waarom er voor bepaalde materialen is gekozen. Zo kunnen we je -ook vanaf een afstandje- adviseren welke schoen er bij jouw voet past.

 

Hardloopschoenen voor beginners

Vooral beginners onderschatten de essentie van een goede hardloopschoen regelmatig. Een paar oude gympen en een makkelijke broek worden uit de kast getrokken. Daarop vindt de eerste hardloopervaring plaats. Ja, vaak is het ook de conditie die er voor zorgt dat beginnende hardlopers het zwaar hebben, maar regelmatig komt dit ook door de hardloopschoenen.

 

Spieren, pezen en gewrichten zijn de zware belasting van de passen niet gewend. Met schoenen die niet als hardloopschoenen bedoeld zijn of een verkeerde keuze in hardloopschoenen, krijgen die spieren, pezen en gewrichten het nog zwaarder. Blessures liggen op de loer. Het lichaam moet eerst wennen aan de beweging en spieren moeten door oefening gesterkt worden. De gympen die uit de kast getrokken worden zijn vaak geen hardloopschoenen. Daardoor is de demping en stabiliteit van dergelijke gympen onvoldoende om de impact en belasting op een goede manier op te vangen.

 

Hardloopschoenen zijn dus essentieel als je wilt beginnen met hardlopen. Natuurlijk wil je niet gelijk de duurste aanschaffen en eerst ervaren hoe het is om een hardloper te zijn. Hardloopaanbiedingen biedt niet alleen de nieuwste modellen aan voor een scherpe prijs, ook modellen die net een opvolger kennen worden aangeboden in onze webshop. Nieuwe modellen kosten al gauw meer dan €100,-, maar ook onder dit bedrag is er altijd voldoende keuze voor de beginnende hardloper die niet gelijk voor het nieuwste model wil gaan.

 

Welke hardloopschoen past bij mij als beginner?

Omdat je nog geen ervaring hebt of al een paar schoenen hebt liggen met gebruikte schoenzolen (waar je veel informatie over krijgt over jouw loopstijl), is het lastig kiezen uit al die verschillende hardloopschoenen.

 

Je kunt op een van de volgende manieren een keuze maken

 

 1. Meest aanbevolen: gebruik ons schoenadvies. Zo kun je op basis van een aantal vragen een selectie maken uit de verschillende hardloopschoenen.
 2. Kies voor neutrale hardloopschoenen. Dit zijn schoenen die de afwikkeling van je voet niet extra corrigeren. Bouw rustig op. Ervaar je geen ongemakken? Dan behoor je tot de grootste groep hardlopers die met neutrale schoenen het beste loopt. Na verloop van tijd kun je naast jouw persoonlijke ervaring ook aan de slijtage van de zool aflezen of de neutrale schoen inderdaad de juiste hardloopschoen is voor jou. De opvolger is dan een stuk makkelijk te kiezen.
 3. Ga naar een gespecialiseerde hardloopwinkel en laat daar een loopstijlanalyse maken. Koop daar je eerste hardloopschoenen (wel zo eerlijk) en kom daarna bij hardloopaanbiedingen.nl terug als je toe bent aan nieuwe (beter voor je portemonnee).
 4. Bel onze klantenservice en laat je adviseren aan de hand van jouw persoonlijke verhaal of eerste ervaringen. Alle medewerkers van Hardloopaanbiedingen zijn ervaren hardlopers en weten alles van de verschillende merken, materialen, prijsklassen én verschillende voeten.

 

Welke maat hardloopschoenen moet ik kiezen?

De meeste runningschoenen vallen wat kleiner uit. Bovendien heb je voor het afwikkelen van de voet extra ruimte nodig voorin. Meestal voldoet daarin een halve of hele centimeter ruimte na de grote teen. Voor het online kopen van de juiste hardloopschoenen heb je een aantal graadmeters nodig:

 

 • Wat is je “normale maat” van schoenen? Bestel dan je hardloopschoenen altijd minimaal 1 maat groter
 • Heb je een erg smalle of extra brede voet? Bestel een paar smalle (2A) of extra brede (2E) hardloopschoenen
 • Heb je voetproblemen? Bestel zooltjes en leg die in je nieuwe hardloopschoenen (haal de originele zool eruit)

 

Heb je normaal een maat 40 van schoenen? Waarschijnlijk zit een maat 41 of zelfs maat 42 het beste. Dat klinkt misschien gek, maar doordat je voeten uitzetten en de volledige afwikkeling moeten maken heb je deze extra ruimte nodig om comfortabel te lopen. Bestel dus altijd een maat groter dan je schoenmaat. Zijn ze nog steeds te klein? Retourneren bij hardloopaanbiedingen.nl is altijd gratis. 

 

Hardloopschoenen met andere maten dan onze reguliere maten (US maten)

Op hardloopaanbiedingen.nl staan veel verschillende maatvoeringen. Dat komt omdat iedere fabrikant zijn eigen maatvoering hanteert. Zo kan het zijn dat waar de ene fabrikant een maat ‘10’ hanteert dit overeenkomt met een maat 41. Andere hardloopschoenen waarbij de fabrikant een maat ‘10’ hanteert kan overeenkomen met een maat 42 of zelfs 43.

 

Om te kiezen welke maat bij jou past als de maatvoering anders is dan onze reguliere maatvoering kun je werken met centimeters. Maak een omtrek van jouw voet en tel hier 1 centimeter bij bovenop. Dit is de lengte die je nodig hebt in de hardloopschoen.

 

Hardloopschoenen kiezen als je last heb van knieën, scheenbenen, kuiten of heupen

De meesten klachten komen voort uit een stuk verlies van demping of overbelasting van het lichaam. Bijvoorbeeld doordat je te veel kilometers loopt of schoenen versleten zijn en demping verloren hebben. Nieuwe hardloopschoenen kunnen je helpen te herstellen van deze blessures. Nieuwe schoenen hebben een verse en betere demping.

 

Wel is het heel belangrijk bij klachten (én bij nieuwe schoenen) het hardlopen weer rustig op te bouwen. Maar vooral goed te luisteren naar je lichaam! Rust nemen is ook een training, dit zal elke topsporter beamen.

 

Kiezen tussen dames en heren hardloopschoenen

Mannen en vrouwen verschillen op meerdere vlakken, waardoor het niet verstandig is om als vrouw heren hardloopschoenen te gebruiken of andersom. Zo zijn dames over het algemeen kleiner (en lichter) en is de voetvorm verschillend. Ook de manier van bewegen en voetafwikkeling verschilt. Dames hebben een andere demping nodig dan mannen en  doordat mannen zwaarder zijn is de demping in heren hardloopschoenen vaak te stug voor dames.

 

Daarnaast is de pasvorm van dames hardloopschoenen verschillend van heren hardloopschoenen. Dames hardloopschoenen zijn smaller en geven een andere ondersteuning aan de hiel. Dit heeft te maken met de voetafwikkeling bij dames, en het verschil in anatomie.

 

Tot slot zijn de maten van schoenen verschillend. Herenvoeten zijn vaak groter dan damesvoeten. Je zult niet snel heren zien lopen in een hardloopschoen maatje 37 of dames in een hardloopschoen maat 44.

 

Op zoek naar dames- of heren hardloopschoenen? Bekijk onze collectie dames hardloopschoenen of collectie heren hardloopschoenen.

 

Wennen aan nieuwe hardloopschoenen

Ben je een ervaren hardloper en heb je gekozen voor een opvolgend model? Dan is het belangrijk om te begrijpen dat een nieuw paar hardloopschoenen het lichaam net op een andere manier zal belasten dan je oude schoenen (deze zijn immers op en versleten). Het is niet vreemd om de eerste paar trainingen wat reactie op je spieren te ervaren. Hoe meer je nieuwe schoenen op je oude schoenen lijken, hoe sneller je went.

 

Ben je een ervaren hardloper en heb je gekozen voor een ander type schoen, merk of model dan je oude? Dan ben je goed bezig! Want een andere schoen zorgt voor een andere belasting. En het wennen aan deze belasting zorgt ervoor dat je sterker wordt. Maar geef je lichaam wel de kans hier geleidelijk aan te wennen. Bouw de trainingen en dus de belasting op je nieuwe schoenen rustig op.

 

Het opbouwen van hardlopen bij nieuwe schoenen

Rustig opbouwen doe je door je het aantal kilometers op je nieuwe schoenen langzaam uit te breiden met maximaal 10% per week. Ga dus niet gelijk op nieuwe hardloopschoenen voor die marathon! Volg deze regel en voorkom blessures.

 

Wil je meer weten of het opbouwen van hardlooptrainingen? Hardloopaanbiedingen heeft hier mooie hardloopschema’s voor! Download een hardloopschema om op te bouwen en ga aan de slag met je mooie nieuwe hardloopschoenen!

 

Wanneer heb je nieuwe hardloopschoenen nodig?

Zoals je hierboven al kon lezen is de demping van de schoenen heel belangrijk. Het helpt je blessurevrij van het hardlopen te kunnen genieten. Die demping verlies je meer en meer naarmate je kilometers maakt, maar ook als je ze dus niet goed behandeld.

 

Krijg je last van blessures, dan is het zeker goed te kijken naar de staat van je hardloopschoenen. Maar eigenlijk ben je dan al te laat.

 

Hoeveel kilometers hebben ze al achter de rug? Per schoen in het verschillend na hoeveel kilometers ze aan vervanging toe zijn. Een richtlijn is ongeveer 1000 kilometer. Hebben je schoenen meer dan 500 kilometer afgelegd, check ze dan regelmatig op slijtage. Heb je Strava of een ander programma waarbij je je hardloopsessies bijhoudt? Dan kun je ook bijhouden hoeveel kilometers je hebt afgelegd op je hardloopschoenen. Dit kan een goede indicatie zijn.

 

Bij sommige lopers zie je gaten op de plek van de grote teen. Maar dit geeft een slechte indicatie of schoenen echt versleten zijn. 

 

Slijtage zie je het beste aan de zool; onder de hak en de voorvoet. Maar ook binnenin de schoen; zit de voet nog comfortabel in de schoen?

 

Wist je trouwens dat hardloopschoenen ook slijten als je ze niet gebruikt?

 

Als je nieuwe schoenen jaren in de kast laat liggen slijten ze ook. Het materiaal wat voor de demping zorgt kan door verloop van tijd uitdrogen en elasticiteit verliezen. En ja, ook dat gaat ten koste van de demping. Een mooie reden om ze niet in de kast te laten liggen en direct op pad te gaan:)

 

Hardloopschoenen onderhouden

Hardloopschoenen kun je het beste afspoelen onder de kraan met lauwwarm water en een borsteltje voor verwijdering van het vuil. Zet ze te drogen op de mat, niet bij of op een verwarming, en haal eventueel het zooltje er uit.

 

Kunnen hardloopschoenen in de wasmachine? Het antwoord is simpel: nee. Het wasmiddel en de hoge temperatuur zorgen voor uitdroging van de zool en daarmee verlies je demping tijdens het hardlopen. Hierdoor zal de schoen minder gaan werken en zijn ultieme zachtheid en vering kwijtraken.

 

Heb je verder nog vragen over de keuze, aankoop en onderhoud van je hardloopschoenen, bel onze klantenservice of stel je vraag via een whatsappbericht en we helpen je graag!

 

Veel plezier met hardloopschoenen shoppen!

 

Terug naar boven

Sportieve cookies, Hardloopaanbiedingen.nl gebruikt ze om je nog beter van dienst te kunnen zijn. Klik hier om jouw instellingen te wijzigen en op te slaan.